PODSJEĆANJE NA AFERU CIPS: Bez obzira na brojne afere, firma Muehlbauer ponovo dobija višemilionske poslove

Azra Omerović/Žurnal.info
Autor/ica 20.9.2021. u 09:25

PODSJEĆANJE NA AFERU CIPS: Bez obzira na brojne afere, firma Muehlbauer ponovo dobija višemilionske poslove

foto: Žurnal

Piše: Azra Omerović

Sjećate se afere nabavke ličnih dokumenata od firme Muhlbauer vrijedne 104 miliona maraka? Iako je  tada posao namješten za ovu firmu, nakon pet godina istrage Tužilaštvo BiH u martu prošle godine obustavilo je istragu, a ove godine IDDEEA im dodjeljuje novi tender vrijedan 34,4 miliona KM za nabavku pasoša

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka u BiH (IDDEEA) u aprilu ove godine raspisala je tender za nabavku pasoša vrijedan 37,6 miliona maraka. Na tendersku dokumentaciju žalile su se firme „Sirius“ iz Banjaluke i „Thales DIS France“ navodeći da je IDDEEA ponovo pogodovala firmi Muehlbauer iz Banjaluke. Tender je poništen i raspisan je novi u kojem se ponovo pogoduje istoj firmi.

Firma Muehlbauer iz Banja Luke danas je u vlasništvu istoimene firme iz Njemačke. Ova firma osnovana je 2012. godine a jedan od osnivača bila je i firma Nites koja je tada imala 40 posto suvlasništva banjalučkog Muehlbauera. Prema pisanju Slobodne Bosne iz 2014. godine firma “Nites”, koja je tada dobivala najunosnije poslove u Republici Srpskoj, osnovali su Zoran Korać, tadašnji savjetnik Milorada Dodika i Miodrag Škrbić, vlasnik nekoliko informatičkih firmi i blizak prijatelj Zlatka Lagumdžije, tadašnjeg lidera SDP-a i ministra vanjskih poslova BiH. Zoran Korać je dugi niz godina bio najznačajniji Dodikov savjetnik za “velike poslove”.

Kompanija Muehlbauer je na bh. tržište, po svemu sudeći, stigla preko Srbije, gdje su u aprilu 2013. godine otvorili Tehnološki centar za inženjering i proizvodnju ličnih dokumenta. Prvi pasoš proizveden u toj kompaniji, uramljen kao fotografija sa likovima Josefa Mühlbauera i Ivice Dačića, tadašnjem srbijanskom premijeru uručio je vlasnik njemačke firme. Ivica Dačić i njegov njemački partner Josef Mühlbauer su, inače, dugogodišnji bliski prijatelji. Međutim, uslove za dolazak Muehlbauera u BiH stvorio je Sredoje Nović, ministar civilnih poslova, koji je direktno uticao na prekrajanje Zakona o putnim ispravama kako bi njegove pojedine odredbe ispunjavala isključivo ova njemačka kompanija.

Kako je počeo monopol Muhlbauera na lične dokumente

Nabavka pasoša nije bio prvi unosan posao komapnije Muehlbauer u BiH. Prvi veliki posao ovoj firmi namješten je 2012. godine kada je Agencija za identifikacione dokumente (IDDEEA) od ove firme nabavljala identifikacione dokumente- lične karte i vozačke dozvole. Ugovor vrijedan 104 miliona maraka potpisan je 2012. godine u trajanju od deset godina. Potpisivanje ugovora pratile su brojne nepravilnosti koje su pokazivale da je posao namješten upravo za firmu Muehlbauer. U 2022. godini ističe desetogodišnji ugovor za  koji je IDDEEA potpisala sa firmom Muehlbauer d.o.o Banja Luka.

Podsjetimo IDDEEA je 03.05.2012. godine donijela Odluku o nabavci elektronske lične karte i vozačke dozvole, sistema za izradu i personalizaciju elektronskih ličnih karata na  period od 10 godina. Poziv na pregovarački postupak bez objave obaviještenja upućen je ponuđaču Muehlbauer High Tech International AG, Roding Njemačka. Prema pisanju medija, za izradu tenderske dokumentacije bio je zadužen Milenko Malinić kum tadašnjeg direktora IDDEEA Siniše Macana. Malinić je bio član šestočlane komisije za provođenje pregovora sa firmom Muehlbauer.

Putni nalozi Milenka Malinića pokazali su tada da je on često putovao u Muehlabuer u Njemačkoj. Revizori su također tada upozorili da su članovi komisije za pregovore bili kadrovi iz društvenih oblasti te da se većina članova oslonila na mišljenje samo jednog člana komisije koji je bio „poznavaoc predmetne oblasti“.

ideea

Nakon obavljenih pregovora, Agencija je donijela Odluku o dodjeli ugovora Grupi ponuđača. Nakon dobijenog mišljenja Pravobranilaštva BiH, Agencija donosi odluku da se Ugovor zaključi samo sa ponuđačem Muehlbauer d.o.o. Banja Luka. Agencija je 17.07.2012. godine zaključila Ugovor u ukupnoj vrijednosti od oko 104.000.000 KM.

Ugovor su potpisali direktor preduzeća Muhlbauer d.o.o. Banja Luka i pomoćnik direktora Agencije za finansijske i pravne poslove. U vrijeme kada Muehlbauer potpisuje ugovor sa IDDEEA, direktor firme je Danilo Petrović, zet Nebojše Radmanovića, tadašnjeg člana Predsjedništva BiH.

Kao obrazloženje IDDEEA za nabavku ličnih dokumenta od Muehlbauera, između ostalog, navedena je tehnologija sa elektronskim čipom koji će onemogućiti krađu dokumenata iako u BiH nije bio zabilježen niti jedan slučaj krađe. Ukupna nabavna cijena tada je bila za 83 miliona maraka veća u odnosu na nabavnu cijenu ličnih dokumenata u prethodnom desetogodišnjem periodu. Na visokoj razini zaštite tada je insistiralo Ministarstvo civilnih poslova i to u vrijeme mandata Sredoja Novića.

O postupku nabavke ličnih dokumenta 2016. godine bavio se i Ured za reviziju institucija BiH u studiji slučaja gdje su navedene brojne nepravilnosti prilikom izbora firme Muhlbauer. Tada je i Vijeće ministara BiH raspravljalo o revizorskom izvještaju navodeći da je aranžman koji je Agencija za identifikacijske dokumenta napravila sa Muehlbauerom štetan za BiH.

Istraga u vezi nabavke ličnih dokumenata počela je 2014. godine. Trebala je da odgovori kako je posao dobio banjalučki Muehlbauer, tada firma bez ijedne reference iako se pregovaralo sa njemačkim konzorcijom Muehlbauerom, te kako je privatnoj firmi država izgradila fabriku zahvaljujući avansnom plaćanju od koje je kasnije po najskupljoj cijeni u Evropi nabavljala lične dokumente. Pripadnici Sipe u maju 2016. goidne uhapsili su bivšeg direktora Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH Sinišu Macana.

“ Tužilaštvo BiH, zajedno sa SIPA i partnerskim agencijama, provelo je dugotrajnu i temeljnu istragu cjelokupnog procesa, te prikupilo dokaze o odgovornosti osumnjičenog Macana“, saopštio je tada portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić. Četiri godine kasnije, u martu 2020. godine Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je obustavilo istragu protiv Siniše Macana- tužilačkom odlukom nakon višegodišnjeg istraživanja konstatirano je da nije počinjeno bilo kakvo krivično djelo u ovom slučaju.

Kako je Tužilaštvo BiH odlučilo da nema krivičnog djela IDDEEA je bez problema mogla nastaviti namještati višemilionske tendere za banjalučku firmu Muehlbauer.

(zurnal.info)

Tagovi:
Azra Omerović/Žurnal.info
Autor/ica 20.9.2021. u 09:25