Imovina i zarada vredne milione evra Milana Radoičića u Srbiji

Nevena Bogdanović/RSE
Autor/ica 11.10.2023. u 08:04

Imovina i zarada vredne milione evra Milana Radoičića u Srbiji

fota: luftika.rs

Pet firmi, poslovni prostori, hotel na Kopaoniku, vila u elitnom delu Beograda – sve to je u Srbiji zvanično do pre četiri dana bilo u vlasništvu Milana Radoičića, pokazuje istraživanje Radija Slobodna Evropa (RSE).

Piše: Nevena Bogdanović

Radoičić, koji je javno preuzeo odgovornost za oružani napad na kosovsku policiju u selu Banjska, vlasništvo nad tom imovinom deli sa biznismenom sa severa Kosova Zvonkom Veselinovićem i njegovim bratom Žarkom.

Firme koje se vode na njih su samo u 2022. godini zaradile preko 24,5 miliona evra, podaci su iz finansijskih izveštaja koje je analizirao RSE. Tolika im je bila zarada nakon oporezivanja.

Vredni ugovori sklapani su sa državom – gradovima u Srbiji i različitim javnim preduzećima.

Tako je posao izgradnje mosta kod Kraljeva, za oko milion evra, dogovoren sa njihovom firmom tri dana nakon oružanog napada na severu Kosova.

Vlada Srbije i nadležno ministarstvo do objave teksta nisu odgovorili na pitanja RSE na osnovu čega firme Radoičića i braće Veselinović osvajaju tendere.

Bez odgovora je i pitanje da li se saradnja sa državom prekida nakon što je Radoičić označen kao organizator napada u Banjskoj.

Na pitanja o poslovanju i imovini nisu odgovorile ni firme u vlasništvu Veselinovića, odnosno do pre nekoliko dana i Radoičića.

Firme koje se vode na Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića su samo u 2022. godini zaradile preko 24,5 miliona evra, podaci su iz finansijskih izveštaja koje je analizirao RSE.
Firme koje se vode na Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića su samo u 2022. godini zaradile preko 24,5 miliona evra, podaci su iz finansijskih izveštaja koje je analizirao RSE.

I pre napada na kosovsku policiju 24. septembra, što je u Prištini označeno kao teroristički akt, vlasti Kosova su Milana Radoičića povezivale sa kriminalnim aktivnostima.

U vezu sa kriminalom je na Kosovu dovođen i Zvonko Veselinović.

Ali, Srbija koja ne priznaje nezavisnost Kosova, ne priznaje ni optužbe kosovskih vlasti.

Napad u Banjskoj ne tretira kao terorizam, a Radoičiću se u postupku pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu na teret ne stavlja ubistvo policajca Afrima Bunjakua.

Među krivičnim delima za koja se sumnjiči su izazivanje opšte opasnosti i ilegalna nabavka i posedovanje oružja.

Zvanični Beograd odlučio je i da ne primenjuje sankcije Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije protiv Radoičića i Veselinovića, jer za to ne postoje međunarodne obaveze.

Na crnu listu SAD stavljeni su u decembru 2021. zbog sumnji na organizovani kriminal i korupciju.

Imovina firmi skoro 40 miliona evra

Milan Radoičić, zajedno sa Zvonkom i Žarkom Veselinovićem, bio je upisan zvanično, pod svojim imenom, kao vlasnik u jednoj firmi – “Inkopu” iz Ćuprije u centralnoj Srbiji.

A “Inkop” u svom vlasništvu ima četiri ćerke firme različitih delatnosti – od građevinarstva, preko hotelijerstva, do saobraćaja.

Nekretnine i oprema tih pet firmi vrede najmanje 38 miliona evra, pokazuju finansijski izveštaji za 2022, dostupni na sajtu Agencije za privredne registre Srbije (APR).

Radoičić, koji je javno preuzeo odgovornost za oružani napad na kosovsku policiju u selu Banjska, vlasništvo nad firmama deli sa biznismenom sa severa Kosova Zvonkom Veselinovićem i njegovim bratom Žarkom.
Radoičić, koji je javno preuzeo odgovornost za oružani napad na kosovsku policiju u selu Banjska, vlasništvo nad firmama deli sa biznismenom sa severa Kosova Zvonkom Veselinovićem i njegovim bratom Žarkom.

Izgradnja puteva najunosniji posao

Među firmama Radoičića i braće Veselinović najunosniji bio je “Inkop”, čije su mašine gradile puteve na više lokacija u Srbiji.

“Inkop” je 2022. godine zaradio oko 17,4 miliona evra.

U toj firmi Milan Radoičić i Zvonko Veselinović delili su po 40 odsto, dok Žarko Veselinović ima 20 odsto.

Nekretnine i oprema “Inkopa” su, prema finansijskim izveštajima koje je analizirao RSE, prošle godine vredele oko 10 miliona evra.

Ta firma je, zajedno sa svojim vlasnicima, pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država.

Ali, pošto one nisu obavezujuće za Srbiju, “Inkop” posluje nesmetano.

Među poslovima koje je ranije istraživao RSE, izdvaja se izgradnja brze saobraćajnice od Požarevca do Golupca na istoku Srbije.

Tu je država u februaru 2022. godine dala saglasnost da “Inkop” bude jedan od podizvođača kineskoj firmi Šandong, o čemu je RSE ranije pisao.

Radovi su i dalje u toku.

"Inkop" iz Ćuprije, u kojem Milan Radoičić ima 40 odsto udela u vlasništvu, 2022. godine je zaradio oko 17,4 miliona evra.
“Inkop” iz Ćuprije, u kojem Milan Radoičić ima 40 odsto udela u vlasništvu, 2022. godine je zaradio oko 17,4 miliona evra.

Vila sa bazenom kod Zvezdinog stadiona

Visoke zidine, kamere i obezbeđenje, od očiju javnosti kriju vilu od gotovo 500 kvadrata u elitnom kraju Beograda.

Vila sa bazenom i plac od 15 ari u blizini fudbalskog stadiona Crvene zvezde, vode se na firmu “Inkop”.

Prosečna cena kvadrata za kuće u toj beogradskoj opštini je oko četiri hiljade evra, podaci su agencija za nekretnine za 2023. godinu.

To znači da bi vila u vlasništvu Radoičića i braće Veselinović na tržištu vredela najmanje dva miliona evra.

U katastru je kao vlasnik vile sa bazenom od skoro 500 kvadrata upisana firma "Inkop".
U katastru je kao vlasnik vile sa bazenom od skoro 500 kvadrata upisana firma “Inkop”.

Ugovor sa državom posle napada u Banjskoj

Tri dana nakon napada na kosovsku policiju u Banjskoj, posao sa državom dobija firma “Novi Pazar-put”, čiji su krajnji vlasnici bili zavedeni Milan Radoičić i braća Veselinović.

Javno preduzeće “Putevi Srbije” je toj firmi 27. septembra poverilo izgradnju mosta u Adranima kod Kraljeva, vrednu oko milion evra.

Zašto je “Novi Pazar-put” dobio posao i da li je odluka preispitivana nakon oružanog napada u Banjskoj čiji je organizator Radoičić, RSE je pitao preduzeće “Putevi Srbije”.

Odgovaraju da Zakon o javnim nabavkama “ne predviđa preispitivanje odluke o dodeli ugovora” u tom slučaju.

Navode i da “nije bitno ko je vlasnik firme koja učestvuje u javnoj nabavci”.

Posao izgradnje mosta kod Kraljeva, za oko milion evra, dogovoren sa firmom Milana Radoičića i braće Veselinović tri dana nakon oružanog napada na severu Kosova.
Posao izgradnje mosta kod Kraljeva, za oko milion evra, dogovoren sa firmom Milana Radoičića i braće Veselinović tri dana nakon oružanog napada na severu Kosova.

“Novi Pazar-put” je u vlasništvu “Inkopa”, odnosno, bio je u vlasništvu Radoičića i Veselinovića, od januara 2020. godine.

I ta firma je pod američkim sankcijama, a istovremeno sa državom Srbijom dobija poslove.

Ugovore za izgradnju i održavanje puteva dobijala je u nekoliko gradova i opština u jugozapadnoj Srbiji.

Zarada firme je u prošloj, 2022. godini bila oko 6,5 miliona evra.

Imovina joj vredi 10,6 miliona evra.

Prema dokumentima koje je ranije analizirao RSE, “Novi Pazar-put” se pojavio i kao podizvođač radova na brzoj saobraćajnici od Iverka do Lajkovca u centralnoj Srbiji, koju gradi kineski Šandong.

Luksuzni hotel na Kopaoniku radi bez upotrebne dozvole

U centru Kopaonika, najvećeg skijališta u Srbiji, u podnožju jedne od ski staza pažnju privlači logo crnog vuka na jednom od hotela.

U pitanju je hotel “Grey”, opisan na sajtu kao “luksuzno opremljen, sa pet zvezdica”, sa desetinama soba i apartmana, bazenom, spa centrom, restoranom.

Vlasnik objekta i parcele od 25 ari je firma “Dolly Bell” sa sedištem u Beogradu – ćerka firma “Inkopa”.

To znači da je Milan Radoičić, uz braću Veselinović, bio među vlasnicima hotela.

Firma koja upravlja hotelom na Kopaoniku, prema finansijskim izveštajima za 2022. godinu, ima imovinu vrednu oko 16 miliona evra – u nekretninama i opremi.

Izveštaj pokazuje i da je firma prošle godine prijavila gubitak od oko 700 hiljada evra.

Hotel "Grey" je na sajtu opisan kao "luksuzno opremljen, sa pet zvezdica", sa desetinama soba i apartmana, bazenom, spa centrom, restoranom
Hotel “Grey” je na sajtu opisan kao “luksuzno opremljen, sa pet zvezdica”, sa desetinama soba i apartmana, bazenom, spa centrom, restoranom

Na fotografijama hotela “Grey” se može videti da zgrada ima nekoliko spratova i da je dograđivana.

Ali, kolika je kvadratura hotela, katastru nije poznato.

Odnosno, u javno dostupnim katastarskim podacima, stoji da površina objekta “nije evidentirana”, kao i da nema odobrenje za upotrebu.

Po zakonu, hotel ne bi mogao da radi bez upotrebne dozvole.

Međutim, da hotel radi od januara 2016. godine, pokazuju medijski izveštaji sa zvaničnog otvaranja, kao i fotografije sa Instagram profila hotela.

Ni firma “Dolly Bell”, ni Ministarstvo građevinarstva do objave teksta nisu odgovorili za RSE kako hotel radi bez upotrebne dozvole.

Hotel ima i terasu koja je, prema fotografijama i satelitskim snimcima koje je analizirao RSE, postavljena na državnom zemljištu.

Iz finansijskih izveštaja firme koja vodi hotel, RSE nije uspeo da utvrdi da li državi plaćaju najam zemljišta za hotelsku terasu i koliko.

“Dolly Bell” ni na to pitanje nije odgovorio, kao ni kako reaguju na optužbe kosovskih vlasti u vezi sa boravkom u hotelu oružane grupe koju je organizovao Radoičić.

Kosovo tvrdi da su napadači iz Banjske bili u Radoičićevom hotelu

Vlasti Kosova tvrde da je Radoičić sa oružanom grupom koristio hotel “Grey” pre napada u Banjskoj, a kao dokaz toj tvrdnji objavili su snimke iz drona, koji su navodno oduzeti u policijskoj akciji.

Tada je Kosovo objavilo i tvrdnje da je Radoičić koristio objekte Vojske Srbije za obuku napadača, što su vlasti u Beogradu demantovale.

Međutim, nisu komentarisali navode o oružanoj grupi na Radoičićevom posedu.

“Šta Radoičić radi na privatnom imanju, nije stvar Vojske Srbije”, izjavio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović 2. oktobra.

Isto ime i isti logo crnog vuka, sa hotelom na Kopaoniku deli i restoran “Grey” u centru Severne Mitrovice na Kosovu.

Taj restoran se vodi u privrednom registru Srbije, kao vlasništvo Eme Radoičić, supruge Milana Radoičića.

Restoran “Grey” u Severnoj Mitrovici je kosovska policija pretraživala u danima nakon oružanog napada u Banjskoj.

U toj akciji policije Kosova je pretresana i Radoičićeva vila na jezeru Gazivode, koju su vlasti potom konfiskovale.

Kosovski ministar policije Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla), je uz snimke vile na Fejsbuku naveo da su “pod maskom branitelja”, Radoičić i njegovi saradnici postali multimilioneri.

Konfiskovanje tog imanja komentarisao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je ocenio da je Radoičić “uvek bio uz svoj narod” i da je “znao da će mu oteti imovinu na Kosovu”.

“Oni misle da su ga kritikovali sa tim bogatstvom. On je time pokazao – vidite, meni to bogatstvo ne znači ništa, ako moja porodica i moj narod nemaju slobodu”, rekao je Vučić na televiziji Happy 2. oktobra.

Nameru vlasti Kosova da se Radoičićeva vila na Gazivodama pretvori u stanicu rečne policije, predsednik Srbije je opisao kao “bezobrazluk”.

Autobuska stanica u Ćupriji i fabrika betona

Radoičić i braća Veselinović su proteklih godina u Srbiji preuzeli još dve državne firme pod stečajem.

Jedna je “Betonjerka Aleksinac”, nekada prezaduženo preduzeće sa juga Srbije, koju je firma “Inkop” kupila u oktobru 2019. godine.

A sa novim vlasnicima, tokom narednih godina, “Betonjerka” sklapa velike ugovore sa državom, a prihodi firme počinju da rastu.

Ta firma je takođe od decembra 2021. pod američkim sankcijama.

Prošlu, 2022. godinu “Betonjerka” je završila sa zaradom od preko 750 hiljada evra.

Imovina joj je vredna 1,3 miliona evra.

“Betonjerka” je bila u grupi firmi koje su zajednički ugovarale poslove sa državnom “Elektrodistribucijom Srbije”, pokazuje analiza RSE.

Poslednji njihov posao sa Elektrodistribucijom dogovoren je početkom septembra 2023 – izgradnja stubova za dalekovode u vrednosti od 2,5 miliona evra.

NAPOMENA: Na sajtu Agencije za privredne registre Srbije, u međuvremenu, objavljen je podatak da je Milan Radoičić izašao iz vlasništva nad firmom “Inkop” i njenim ćerkama firmama, na osnovu čega su izvršene korekcije u vremenskim odredbama u tekstu. Radoičić je udeo od 40 odsto vlasništva prebacio je na poslovne partnere, braću Zvonka i Žarka Veselinovića. Pročitajte OVDE.

RSE

Nevena Bogdanović/RSE
Autor/ica 11.10.2023. u 08:04