FOND ZA ZAPOŠLJAVANJE OSOBA SA INVALIDITETOM: Firme koje uzimaju plate radnicima nagradili sa 56 hiljada maraka poticaja

Azra Omerović/Žurnal.info
Autor/ica 24.4.2021. u 09:02

FOND ZA ZAPOŠLJAVANJE OSOBA SA INVALIDITETOM: Firme koje uzimaju plate radnicima nagradili sa 56 hiljada maraka poticaja

Piše: Azra Omerović

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom objavio je rezultate prvog javnog poziva za dodjelu sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa održivosti zaposlenosti osoba sa invaliditetom u 2021. godini. Na listi firmi koje su dobile novac od Fonda je ponovo i Apel promet iz Travnika i firma RVI Prevoz. Obje firme su u vlasništvu Saveza RVI SBK na čijem je čelu Ekrem Julardžija član Upravnog odbora Fonda.

Obje firme godinama fiktivno zapošljavaju osobe sa invaliditetom na osnovu kojih apliciraju na javne pozive Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Godinama se ove firme skoro pa isključivo finansiraju iz budžeta Fonda.

jul1
Zapisnik o dogovoru kako će firme čiji je osnivač Savez RVI SBK, Apel promet i RVI prevoz zapošljavati radnike i na koji način će zaposleni vraćati platu.

Na prvom javnom pozivu Fonda, firma Apel promet dobila je 33.388,12 za održavanje postojeće razine zaposlenosti osoba sa invaliditetom. Ovo dolazi kao svojevrsna nagrada ovoj firmi nakon što im je bilo uskraćeno finansiranje iz Fonda kada je u javnost izašla priča jednog od radnika ove firme. Žurnal je ranije objavio svjedočenje Mustafe Kovačevića radnika Apel prometa koji je kao osoba sa 100 postotnim invaliditetom bio zaposlen u ovoj firmi. Kovačević, kao i njegove kolege iz Apel prometa, morali su vraćati veći dio plate firmi. Ove navode Mustafe Kovačevića potvrdio je i sam Ekrem Julardžija, prvo u snimljenom razgovoru sa Kovačevićem, a zatim i u javnim nastupima nakon što je objavljen snimak.

Nakon objave snimka Kovačević je dobio otkaz. Ekrem Julardžija ostao je član Upravnog odbora Fonda. Finansiranje iz budžeta Fonda nastavljeno je za firmu RVI Prevoz, dok je firmi Apel promet bilo obustavljeno finasiranje po odluci Upravnog odbora. Da je odluka Upravnog odbora bila samo predstava za javnost pokazuje i činjenica da je Fond sklapao direktne sporazume sa firmom Apel promet.

Osim podrške od Fonda za firmu Apel promet, na prijedlog federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljače, Vlada Federacije BiH izdvojila je 13.518,51 KM Ekremu Julardžiji za opremanje kancelarije Saveza RVI SBK. Ni ministru Drljači a ni Vladi Federacije nije sporna činjenica da svi zaposleni u firmama Saveza moraju vraćati veći dio svoje plate upravo Ekremu Julardžiji, predsjedniku Saveza RVI SBK i članu Upravnog odbora Fonda.

Jasnu podršku fiktivnom zapošljavanju i uzimanju plata osobama sa invaliditetom potvrdio je i Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom kada je odlučio ponovo finansirati firme pod kontrolom Ekrema Julardžije.

Osim 33 hiljade maraka za Apel promet, Fond je ponovo bio darežljiv i prema firmi RVI Prevoz. Za održavanje postojeće razine zaposlenosti osoba sa invaliditetom ova firma dobila je 23.667,53 KM.

RVI Travnik 4 1

Sjedište firme RVI Prevoz

Podsjetimo, polovinom decembra prošle godine Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija donijela je Odluku o dodjeli financijske pomoći korisnicima iz sektora javnog cestovnog prijevoza putnika u okolnostima pandemije COVID-19. Na spisku prevoznika koji su dobili finansijsku pomoć je i firma RVI Prevoz iz Travnika. Na prijedlog ministra Denisa Lasića ova firma dobila je 25.309 KM od Vlade FBiH.

Kada Vlada Federacije, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija podržava fiktivno zapošljavanje osoba sa invaliditetom, pa i uzimanje većeg dijela plate od njih zašto i federalni Fond za zapošljavanje osoba sa invaliditetom ne bi podržao takve firme i dodjeljivao im poticaje. Ionako u Upravnom odboru Fonda sjedi čovjek koji godinama zloupotrebljava osobe sa invaliditetom.

žurnal.info

Azra Omerović/Žurnal.info
Autor/ica 24.4.2021. u 09:02