Savremena istorijska hajka

Slobodan Dukić
Autor/ica 7.3.2022. u 21:16

Savremena istorijska hajka

Novi falsifikat, crno na belo, iz četničke štamparije laži o partizanima

Poznanik iz vremena kad smo upareni derali školske klupe, i isčitavali lektiru, poput romana Hajka, Mihaila Lalića, dramatično štivo o bežanju partizana kroz crnogorske šumetine pred krvožednim četnicima, zabrinut zbog mojih levih skretanja, šalje mi na “lajkovanje”, kako kaže, verodostojan dokument o partizanskim zločinima. Nameri da se satru Vasojevići. Najveće srpsko pleme u Crnoj Gori. Zašto? Pitam. Pa, zato što su se izdavali za Velike Srbe. Zato što su bili protiv “Tita Srboždera”. Protiv komunističke ideologije. Da, da! Tako je glasila naredba KPJ da se utamani svaki Vasojević. Dete u kolevci. Žene i starine.

Kažem mu da se okane. Da sam sit ovovremenske mantre o zlim partizanima. Tom purgativu i otrovnom četničkom gasu za telo i dušu lakomislenog puka. Šta Crveni? Ne veruješ, podsmeva se mojoj ideološkoj konstanti. Papir je istinit. Zločinačka naredba je, bato moj, arhivirana. Istina. Crno na belo o zločinima komunjara. Naredbu, zavedenu pod strogo poverljivo, potpisali su Milovan Đilas i Vlado Martinović zvani Bajica. Njome se naređuje likvidacija Vasojevića kao pasjeg okota. Komesari i komandanti se upozoravaju da vode računa da okupatorima u toj čistki ne fali dlaka sa glave. A, da borcima koji ne ispoštuju slovo naredbe sledi metak u čelo. Eto to su tvoji partizani crni, vrani… klikće kroz slušalicu moj par iz školske klupe. A zajedno smo puštali bele golubove na prvomajskoj paradi pred Titovom tribinom.

Zabezeknut pred silinom ovog “moždanog udara”, kažem ovom revizionističkom jastrebu da mi ne podmeće kukavičije četničko jaje. Da se iz aviona vidi da je naredba običan falsifikat. Da ima dovoljno stvarnih dokumenata, kako tvrde istoričari koji inisu precrtali deo istorije jugoslovenskih naroda i zakopali istinu o partizanima. Da postoji desetine knjiga u 14 tomova zbornika NOR-a. Treba to videti i svakome će biti jasno, ko pročita sto dokumenata, da je tzv. naredba KPJ obično smeće. Falsifikat je proizveden na kompjuteru i štampaču sa tonerom. Vidi se po fontu. To nije tekst sa pisaće mašine… Ali zalud kucam na zatvorena vrata. Istina je proterana iz mozgova štampara lažne istorije. Štancuju novu lektiru za svoj četnički podmladak.

U originalnost navodne naredbe KPJ za Crnu Goru o pogromu nad srpskim Vasojevićima, veruje i jedan istoričar. Svojevremeno glavnokomandujući Arhiva Srbije. Vatreni zagovornik rehabilitacije Draže Mihailovića. Poznat po ekstremno nacionalističkim istupima. Pamti se njegova izjava da su Hrvati poklali milion Srba, da su primitivni, pokatoličeni Srbi… Pitam ga odakle mu verovanje da je naredba autentična. Tog 22. februara, dok smo razgovarali rekao mi je da će mi pismeno obrazložiti dokaze za svoju tvrdnju. Danas je 7. mart. Protekle su dve nedelje njegovog muka.

Ima jedna spomen soba u selu Vranić, tridesetak kilometara udaljenog od Beograda. Ima u toj sobi jedna kolevka. U njoj je spavao jednogodišnji Ljuba Pantić. Njega su iz te zibalke u vis bacali Dražini četnici i nabadali na bajonete. U toj noći kame stradalo je deset Pantića. Od malešnog Ljube pa do 87-godišnjeg Joksima. Te noći, 1943. poklano je 67 žitelja Vranića. Devojčica kojoj je do pola prerezan vrat, sakrivena iza vrata, preživela je. Svedočila je o masakru na suđenju Draži Mihailoviću, komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini. Ratnom zločincu koji je dao mig za krvavi pir u selima podno Avale. Ukupan bilans pokolja 84 žrtava. Njegovi sledbenici, štampari falsifikata o partizanima ne veruju u krvavu bajku iz Vranića. Zauzeti štancovanjem novog smeća za istoriju besčašća.

Slobodan Dukić
Autor/ica 7.3.2022. u 21:16