PLATNA LISTA

Ivo Anić
Autor/ica 19.6.2016. u 10:50

PLATNA LISTA

Ona je vjesnik nove nade. Ima dobrotu i emociju. I to što govorim nije šala, kazao je Zdravko Mamić za Kolindu Grabar Kitarović kandidatkinju za predsjednicu RH. Jeo se kulen, pa malo telećeg pečenja, a tada su stigli šidki tamburaši. Iako je zabava zatvorenog, privatnog rođendana bila tiša nego što je uobičajeno ipak ste mogli čuti Zdravka kako pjeva i to na koljenima pred ženom za koju je odriješio kesu, ženom zbog koje se proslava i organizirala.

Nije tajna da je Zdravko očaran predsjednicom, a ni ova mu ne ostaje dužna, uvijek nađe lijepu riječ za Zdravka iako ga ne hvali prečesto i javno, ali spremna ga je braniti, tako je za prvog službenog posjeta Splitu prekinula obraćanje novinarima kada su bezobraznici počeli postavljati neugodna pitanja o financijskoj pozadini njihova odnosa. Zdravko Mamić je jedan od najvažnijih donatora predsjedničke kampanje, službeno donirao je 10.000 kuna, no procjene su da je taj iznos dosegao i 5 milijuna kuna.
Kolinda Grabar Kitarović u jeku svoje kampanje je izjavila da neće vratiti donaciju Zdravka Mamića iskreno se začudivši pitanju novinara: „Zašto bih vratila, ne razumijem poantu, sve su donacije transparentne i sve su prijavljene Državnom izbornom povjerenstvu.“ Bilo je to početkom siječnja i Kolinda Grabar Kitarović bila je tada samo jedan od kandidata u kampanji.

Na pitanje novinara nije li Mamićev novac sporan s moralne strane Kolinda je izjavila: „Politika se ne bi trebala miješati u sport!“

Ona je vjesnik nove nade. Ima dobrotu i emociju. I to što govorim nije šala. Jebiga, ljudski je reagirati kada ti napadnu prijatelje, posebno one od formata s kojima si lumpovao s tamburašima i koji su ti zagrljeni na koljenima pjevali oko stola. Zajebano je i kada ti prijatelju prijeti dugogodišnja kazna zatvora ili zabrana pristupa stadionu, a zajedno ste toliko utakmica prošli, čak ti je prijatelj i vlasnik tog stadiona. Zajebano je kad ti sruše prijatelju snove, snove o titulama, pobjedama tvojih igrača, zajebano je kada ti prijateljima netko ukine ono jedino zajedničko što imate, proslave pobjeda i rođendana, zajedničke derneke kada ste omotani šalovima i kada strepite prije i nakon utakmice, kada bi guzicu dali da naši pobijede, da grad gori u plamenu raketa i baklji.

Zajebano je kada ti optuže prijatelja da je ukrao nečije snove, Halilovića recimo, zajebano je kada ga optuže da je izbornik „njegov igrač“, kada mu podmeću da su Ćorić, Rog i Pjaca povedeni da ih se proda, zajebano je kada ti govore takve stvari o prijatelju i to novinari Orjunaši, neprijatelji svega hrvatskoga.
A prijatelj ti je jebiga na Saboru HDZ-a poveo pjesmu dovevši slavonske Lole u dvoranu „Sve je ona meni“ na što je desetak tisuća ljudi pjevalo u tvoju čast, čak je pljesak bio gromoglasniji nego kada je u dvoranu ušao Tomislav Karamarko. Mi smo dva svijeta, tada je ona stoka iz SDP-a komentiral ljubomorno ljubav i zanos koji je oduševio Hrvatsku koja je osjetila da je na pragu novog vremena.

A prijatelj ti je jebiga, izdašno financirao i kampanju HDZ-a i tijekom predizborne kampanje teško propuštao prilike da se slika sa svim relevntnijim ljudima stranke, uključujući još jednog važnog prijatelja Davora Šukera koji je sa Zdravkom u svečanoj loži sjedio tik do osuđenog, a na slobodi, nogometnog suca Širića. Stranku je tada, tvrdili su mediji, upravo spasio Zdravko Mamić iza afere s Fimi medijom od koje je dotok novca iznenada prekinut zbog pritiska javnosti, no to su naravno bile samo novinarske spekulacije.

Da se politika ne bi trebala miješati u sport zaboravilo se i kod iznenadne afere sa prisluškivanjem Zdravka Mamića od strane SOA-e. S Pantovčaka su doslovno popizdili kada su shvatili da su transkripti druženja Mamića i predsjednice izašli iz okvira ureda i zvršili ni manje ni više nego u rukama Zorana Milanovića.
Popizdilo se naravno i zaboravilo na mjeru, frcao je bijes i Facebook statusi, a na kraju je glavom platio Dragan Lozančić sam ravnatelj Sigurnosno – obavještajne agencije (SOA) čiji je skandalozni propust tako raspizdio predsjednicu koja je objavila novinarima da je nije na vrijeme upozorio da kontaktira s osobom koja je pod tzv. mjerama prisluškivanja, tako da je i ona na tom nesretnom rođendanu bila prisluškivana i praćena kao uostalom i mnogi navijači Dinama iz Zagreba, popularni Bad Blue Boysi koje je isti taj ravnatelj podrvrgavao mjerama prisluškivanja.

Predsjednicu naravno nije raspizdilo što se prisluškuje i zatvara navijače, kojima se upada neovlašteno u stanove i vrše premetačine, predsjednicu je raspizdilo što je se nije upozorilo da se nalazi pod mjerama prisluškivanja. No ono što je predsjednicu posebno raspizdilo bila je činjenica da Lozančić nije spriječio da se predsjednicu de facto još mjesecima neizravno nadzire zbog tog nesretnog 29. Travnja kada je Zdravko Mamić organizirao proslavu njenog 47. rođendana.

Sva sranja koja je ta ista agencija radila navijačima nisu bila nešto što bi raspizdilo predsjednicu. A sranja je bilo i sranja su se gomilala. 20 000. Bad Blue Boysa će vam posvjedočiti i na sudu ako treba.

Jebiga nije je raspizdilo kad joj je prijatelj navijačima Hajduka obećao deset godina bez titule mašući slikama sudaca “koje drži na platnoj listi”, a niti nekoliko dana prije inauguracije to ponovio pred novinarima najavljujući još deset godina u kojima će on vedriti i oblačiti hrvatskom ligom. Nije li 20.000 članova Torcide to ipak malo raspizdilo?

Ona je vjesnik nove nade. Ona ima dobrotu i emociju i potpuno je možemo razumjeti kada joj se napadaju svetinje, voljeni klub i igrači, radost koju oni donose svojim navijačima, radosti zajedničkih utakmica, zajedničkih dana kada se živi za utakmice i svoj klub, potpuno je možemo razumjeti mi navijači koji bi guzicu dali da naši pobijede, da budu prvaci i da grad gori u plamenu raketa i baklji.

Jebiga za to se živi.

I onda ti to netko ukrade.

Zato se držimo one Kolindine – Politika se ne bi trebala miješati u sport. Da je to tako danas bi sretni isčekivali utakmicu sa Španjolcima. No o tim stvarima smo trebali misliti još u predizbornim kampanjama.

Ivo Anić
Autor/ica 19.6.2016. u 10:50