Lov ispod (banatskog) žita na “izdajnika i mrzitelja srpskog naroda”

Slobodan Dukić
Autor/ica 24.8.2022. u 17:07

Izdvajamo

  • Pojava krajnje mračnog, neregistrovanog portala Banatska istina u srpskom medijskom prostoru i njegovo trajanje, samo je potvrda da država okreće glavu od šizofrenih stvaralaca mržnje prema žurnalistima koji se legitimišu kritičkim tekstovima protiv nje same. Legitimno i legalno u svakom civilizacijskom društvu. To pokazuje i slučaj Nenada Živkovića, novinara iz Pančeva.

Povezani članci

Lov ispod (banatskog) žita na “izdajnika i mrzitelja srpskog naroda”

Nenad Živković – foto N1

Novinar Nenad Živković, u čijem je životnom toku i, po rodoslovu, borba protiv fašizma gromadni podatak, postao je pokretna meta za odstrel u srpskom javnom prostoru

“Smrad Nenada Živkovića koji se širi oko ovog kancera proizvod je fekalija od kojih je ovaj neuspeli abortus sačinjen… U svemu neuspešan, fekalija Živković ostavlja sluzav trag koji je lako pratiti…Fekalija Živković je nuzproizvod proustaških, balijskih, šiptarskih i zapadnih gnjida. Svih onih kojima smeta razvoj naše zemlje… Kondom Živković mrzi srpski narod… Ovakva gnjida i izdajnik se više nikada neće okotiti…” Citat iz teksta pod naslovom Fekalija Živković zagađuje Pančevo i Srbiju, bezimenog autora. Objavljenog na neregistrovanom portalu Banatska istina. U elektronskim novinama bez impresuma. Onako kukavički. Po naumu i formi dostojnog javnoj obznani da se svako od patentiranih branitelja Srbije slobodno lati motke i nasred ulice, pred publikom utepa “smrada” Nenada Živkovića.

Tek što je prošle nedelje, iz srpskog javnog prostora minuo glas mržnje i prokletstva, visokog činovnika Srpske pravoslavne crkve, vladike banatskog Nikanora, prema pripadnicima LGBT  populacije i  prema svemu što je drugo i drugačije, stiže nova energija mržnje iznikla nasred Banata, nekadašnje jugoslovenske žitnice. Nije više ovo tlo sunčanih žitnih polja. Širi se korov i kukolj u medijskom ambijentu ove tradicionalno tolerantne regije. Pa, ko je pošiljalac anateme prema novinarskom posleniku Nenadu Živkoviću. Na tu pitalicu lako mogu da odgovore nadležni za proveru vlasnika elektronske adrese sa koje su upućene bljuvotine nezapamćene u javnom govoru. Sam Nenad Živković, čiji novinarski angažman je prepoznatljiv, u njegovim kritičkim tekstovima, koji do sad nisu sankcionisani kao krivično delo protiv naroda i srpske  države, kaže nam da prepoznaje ruku adresanta. Podseća da je pre godinu i sedam meseci bio meta uvreda istog tekstopisca. Dodaje, da je indikativno da se pamflet pojavio istog dana kad je u električnim novinama Pančevo city objavio izmišljeni satirični intervju sa Sandrom Božić, Pančevkom i aktuelnom podpredsednicom Narodne skupštine Republike Srbije.

Inače, ovo je druga brutalna paskvila, progoniteljski tekst protiv Živkovića objavljen na opskurnom sajtu Banatska istina. Jedan takav na istoj el. medijskoj adresi objavljen je, rekosmo, pre godinu i sedam meseci. Slučajno ili namerno oba klevetnička teksta protiv novinara prepoznatog u vojvođanskim i srpskim okvirima kao urbanog gerilca za građansko društvo i antifašizam, stižu u vreme kad je on objavljivao kritičke tekstove o društvenopolitičkoj stvarnosti u srpskom društvu, na sajtu Pancevo city. Tako su u prvoj polovini 2019. godine, napredjačkom režimu bliski mediji, sajt ePančevo i TV Pančevo, čak u dvadeset objava i priloga vrlo nepristojnim rečima izvređali Živkovića. Zbog čega se pred Višim sudom i Apelacionim sudom u Beogradu vode četiri postupka. Živković se u njima legitimiše kao privatni tužilac protiv urednika tih medija, Aleksandra Čupića i Miroslava Milakova.

Pojava krajnje mračnog, neregistrovanog portala Banatska istina u srpskom medijskom prostoru i njegovo trajanje, samo je potvrda da država okreće glavu od šizofrenih stvaralaca mržnje prema žurnalistima koji se legitimišu kritičkim tekstovima protiv nje same. Legitimno i legalno u svakom civilizacijskom društvu. To pokazuje i slučaj Nenada Živkovića, novinara iz Pančeva.

Slobodan Dukić
Autor/ica 24.8.2022. u 17:07