Predstavljena knjiga “U požaru svjetova” Michaela Martensa

tačno.net
Autor/ica 2.12.2019. u 11:46

Predstavljena knjiga “U požaru svjetova” Michaela Martensa

Foto: Vanja Čerimagić

Pretposljednji dan trećeg po redu sajma izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine “Knjige u nišama – KUN”, koji se održava u prostorijama Bosanskog kulturnog centra, obilježilo je predstavljanje knjige “U požaru svjetova. Ivo Andrić: Jedan evropski život”. Samo nekoliko mjeseci nakon izlaska u Njemačkoj, ova intrigantna knjiga svoj prvi prevod doživjela je upravo na bosanski jezik i to u izdanju izdavačke kuće Buybook. Prisutnima se obratio autor knjige, njemački novinar i prevodilac Michael Martens, a razgovor je vodio urednik, prevodilac i pjesnik Dragoslav Dedović već na samom početku istakavši lakoću s kojom je napisana ova opsežna i u književnom svijetu izuzetno važna knjiga. Iza nje stoji višegodišnji period istraživanja po evropskim arhivima, a, prema Dedovićevim riječima, to je itekako vidljivo u samoj strukturi i korištenim izvorima jer ona nudi nešto potpuno novo u odnosu na sve dosadašnje knjige o Andriću.

Sam naslov knjige “U požaru svjetova” referira se na dio iz Andrićeve priče “Žena na kamenu” iz 1958. godine, te, prema autorovim riječima, odlično opisuje Andrićev politički život, iako ona sama nije u vezi sa politikom.

“Sagoreti bez ostatka, izgubiti se u opštem požaru svetova kao vatra u vatri.”

Na nekoliko stotina stranica Martens detaljno i uz vidljiv smisao za detalj opisuje Andrićev život od rođenja u Bosni, preko sarajevskog atentata i diplomatske službe u Berlinu pa do života u Beogradu kada piše djela koja će mu donijeti svjetsku slavu i za koja će 1961. godine biti nagrađen Nobelovom nagradom za književnost uz obrazloženje “za epsku snagu kojom oblikuje motive i sudbine iz historije svoje zemlje”. Autor je posebno istaknuo da se, pišući ovu knjigu, trudio biti pravedan prema Andriću u smislu što boljeg razumijevanja vremena u kojem je on živio i radio, te konteksta u kojem su nastala njegova djela naglasivši da je i sam Andrić imao isti pristup prema svojim likovima.

“Htio sam da tretiram Andrića kao što je on tretirao svoje glavne likove – sa razumijevanjem za slabosti koje svi imamo.”

Predstavljanje knjige izazvalo je veliki interes čitalačke publike, a Dragoslav Dedović zaključio je da je svaki čitalac ove knjige korak bliže saznavanju podataka koje do tada nije mogao saznati i shvatanju šta je to Andrić za autora Michaela Martensa – “jedan od najvećih pripovjedača Europe”.

tačno.net
Autor/ica 2.12.2019. u 11:46