SDP ZHŽ: Nužne reforme prosvjete u ZHŽ!

tačno.net
Autor/ica 1.10.2014. u 15:30

SDP ZHŽ: Nužne reforme prosvjete u ZHŽ!

SDP BiH u svom programu za naredni mandatni period stavlja naglasak na ključne probleme u ZHŽ, odnosno, nastoji ukazati na ono što se reformama nužno mora redefinirati. U svom programu, jedan od niza stvari koje moraju biti obuhvaćene reformama je i prosvjeta u najširem smislu te riječi koja je srozana na niske grane zbog neodgovorne politike vladajuće strukture.

Nekoliko je ključnih aspekata prosvjete koji bitno utječu na cjelokupnu kvalitetu obrazovanja u našoj županiji.

Prvi od problema je nelogičnost provođenja devetogodišnjeg osnovnog školovanja. Naime, svima je poznato kako prvašići polaze u prvi razred na početku drugog poluvremena tekuće školske godine, stvarajući potpuni kaos u konceptu školstva za koji je prirodno da polazak u školu odgovara početku školske godine. Razlozi za tu nelogičnost, prema navodima resornog ministarstva su politički. Izgleda da se političke odluke kontriranja provode sada i na najmlađima. S druge strane, na ovakav način se na radnoj snazi i resursima nastoje praviti uštede kako bi se krpale ogromne proračunske rupe.

Drugi problem su prava prosvjetnih djelatnika koji se na svaki mogući način nastoje politički instrumentalizirati, na način na postaju robovi političkih ucjena, iz čega nužno proizlazi neadekvatan angažman istih. Sramotno je da se pojedini nastavnici godinama drže u radnom odnosu ugovorom na određeno vrijeme, vršeći pritisak na njih i ne dopuštajući da slobodno i bez pritisaka obavljaju svoj častan posao. Zahvaljujući, isključivo sindikalnim udruženjima koja su na svu sreću dobro organizirana, problemi se velikim pritiscima kako njih tako i javnosti još uvijek nekako rješavaju.

Nadalje, nedopustivo je da Ministarstvo prosvjete ŽZH nije u stanju riješiti apsurdnu situaciju da učenici u istoj općini u dvije različite škole u dva različita mjesta/sela, isti plan i program, uče po različitim udžbenicima, odabranih od strane nastavnika. Na takav način ostaje otvoren ogroman prostor za manipulaciju onih koji odlučuju pri odabiru udžbenika. Ministarstvo mora preuzeti koordinaciju nad tim procesima jer se inače događa da pojedinac zbog uskog, osobnog interesa može utjecati na odabir samog izdavača pojedinog udžbenika.

Veliki problem u našoj županiji je svakako i olako dodjeljivanje licenci za rad privatnim obrazovnim institucijama, koje su zadnjih godina postale popularne čime se uz sve postojeće probleme, obezvrjeđuje rad ali i uloga javnih školskih ustanova.

Kako god, SDP BiH će u narednom periodu pokušati ukazati na sve probleme u svim segmentima djelovanja županijske vlasti, probleme koji su itekako rješivi uz minimum napora i bez velike pameti i mudrosti. Ujedinjeni u idejama i radu možemo mijenjati stvari na bolje.

tačno.net
Autor/ica 1.10.2014. u 15:30