Nihad Uk: Nećemo udustati od borbe za građansku i evropsku BiH

Amer Bahtijar
Autor/ica 27.10.2020. u 11:51

Nihad Uk: Nećemo udustati od borbe za građansku i evropsku BiH

Nihad Uk generalni je sekretar Naše stranke i kanditat iste za zastupnika u Općinskom vijeću Centar. U intervju za Tacno.net govori o dešavanjima unutar Naše Stranke, smjeni Vlade u Skupštini Kantona Sarajevo, te najavljuje pobjedu BH Bloka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. 

Razgovarao: Amer Bahtijar 

Gospodine Uk, pred svake izbore najavljuju raspad Naše Stranke i da vas napuštaju masovno članovi, a vi ostvarujete sve bolje i bolje rezultate?

Sve ste rekli. Nekako je postalo simptomatično da se takve informacije plasiraju pred izbore, uvijek preko istih portala. Na njihovu žalost, a na naše zadovoljstvo rezultati izbora su najbolji lakmus papir za to, mi udvostručimo broj glasova iz izbornog ciklusa u izborni ciklus.

Vlada Edina Forte najuspješnija je vlada u historiji Kantona Sarajeva. Da li su se stvorili uslovi da se ta vlada ponovno vrati?

Proces smjene aktuelne Vlade započet je predajom 18 potpisa. Nažalsot proces je usložnjen i za provođenje cjelokupne procedure treba najmanje dva mjeseca. Ono što je izvjesno da će građani Kantona Sarajevo novu Vladu imati prije Nove godine, i ista će biti podržavana od strane najmanje 19 zastupnika.

Uz to što je Fortina vlada bila uspješna, glavna zamjerka je bila donacija tzv. Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti Muamera Zukorlića. Možemo li biti sigurni da se takvi propusti neće dešavati?

Iskreno mi je drago da se jedino ovako “velike” zamjerke mogu Fortinoj vladi spočitati. To je pokazatelj da su radili dobar posao i bili servis građana Kantona. Formalno donacija BANU je potpisana iz kabineta Predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo i svakako nije nešto što bih lično ja uradio iz vise razloga. Međutim treba biti svjestan situacije da Naša stranka nije osvojila natpolovičan broj glasova i da može sama da donosi odluke i sve dok je tako neke kompromise će se morati praviti.

Naša Stranka je jedina stranka koju nijedan istraživački novinar ne može staviti u kontekst bilo kakve afere, a niti vas može staviti u pripadnost bilo kakvom interesnom klanu. Da li je lako raditi u takvoj poziciji i takvom ozračju?

Zadovoljstvo je raditi i biti dio takvog tima. Mnogo se kvalitetnije odluke donose kada ste slobodni od nekih interesnih skupina a posebno kada nemate breme na leđima nekih afera. To građani mogu lako da primijete, za nas nema tabu tema.

Vi ste lično kandidat za vijećnika u općini Centar. omiljeni ste u općini ali i cijelom gradu tako da nije dvojba hoćete li vi ući u Vijeće nego hoće li BH BLOK pobijediti u općini Centar i čitavom Sarajevu?

BH Blok sam neće, ali zajedno s NiP i NBL siguran sam da hoće. Općinska vijeća će sigurno biti većinska od strane “Četvorke” što će biti odlična  pol pozicija za formiranje Gradskog vijeća a samim tim i izbora Gradonačelnika. Naš Srđan Mandić kandidat za načelnike Općine Centar ali i preostali načelnici kandidovani ispred “Četvorke” imaju odličnu priliku i prema istraživanjima na dobrom su putu da zamjene aktuelne načelnike i pokažu da se drugačija i odgovornija politika može vodit.

Da li je došlo vrijeme za promjenu vlasti i u ostalim kantonima i hoće li Naša stranka učestvovati u tim procesima?

Hoćemo, već smo u Tuzlanskom kantonu inicirali smjenu dva ministra a poslije lokalnih izbora plan je i za Zeničko-dobojski kanton.

Mlada ste stranka, a dok ste bili dio Vlade Kantona Sarajevo, vaši simpatizeri i prijatelji su vam prigovarali da se slabo nosite sa kritikom. Da li ste o tome raspravljali unutar stranke, da se kritike dokazanih prijatelja i uglednih intelektualaca ne prihvaćaju kao zlonamjerne ili neprijateljske?

Smatram da za pozitivan imidž i konstantno ispravan pravac djelovanja zaslužna i kritika iz vašeg pitanja. Jednostavno smo pod povećalom i najmanja pogreška u našem djelovanju neće proći neopaženo. Navikli smo na takav modus djelovanja konstantnog preispitivanja odluka, ali vrijeme je pokazalo da je to ispravno. Nekada “dobronamjerna” kritika zasmeta jer se plasira na pogrešan način i u pogrešno vrijeme, ali bez sumnje sigurno doprinosi izvrsnosti.

Ako su vladajući oduzeli ogromnoj većini građana svaku nadu, Naša stranka predstavlja tim istim građanima nadu kao takvu. Znate li koje bi razočaranje bilo kada bi ste razočarali te građane, te šta činite da ih ne iznevjerite?

Kao stranka prepoznatljivi smo da imamo direktan kontakt s građanima, vi čete naše najistaknutije članove vidjeti na ulicama kako dijele letke i komuniciraju s građanima. Nerijetko u takvim interakcijama pohvale nas na način da kažu da smo jedina njihova nada i da ako ih iznevjerimo da će otići van BiH. Veliki je to amanet koji se stavlja pred Našu stranku. Mi ćemo sigurno ostati na zacrtanom pravcu, građanske, evropske BiH a zato nam treba masovnija podrška građana kako bi već 2022. godine svaka odluka na svim nivoima morala imati potvrdu Naše stranke.

Vašom mladošću ulijevate i nadu i povjerenje. Koja bi vaša poruka bila mladim ljudima da ostanu u BiH, a koja zašto moraju glasati na ovim izborima?

Sigurno bih bio sretniji da mladi ostanu i kreiraju svoju budućnost u našoj zemlji, međutim neminovno je da oni odlaze i svoju sreću pronalaze negdje drugo. Obaveza nas koji ostajemo jeste da napravimo sistem vrijedan povratka tih ljudi, kada će oni sa svojim znanjem, porodicama i kapitalom doći u BiH i nastaviti da grade društvo. A za to nam je potreba politička promjena, promjena koja se dešava na izborima. I zato je jako bitno da svi, uključujući i mlade 15. novembra iz inata izađu i glasaju, jer ako to ne učine onda prihvataju današnju realnost bez budućnosti.

Amer Bahtijar
Autor/ica 27.10.2020. u 11:51