Pod bosanskom kvočkom traže hrvatsko jaje

Hidajet Zjajo
Autor/ica 15.9.2022. u 10:21

Pod bosanskom kvočkom traže hrvatsko jaje

Građani Jajca i građani diljem Bosne i Hercegovine pratili su “uživo” još jedan sramotni, nacionalistički, korumpirani, necivilizacijski, nedemokratski i svaki drugi negativni atak na Bosnu i Hercegovinu.

Ovaj scenarij pod dirigentskom palicom skrojen u Zagrebu, glavnom gradu Republike Hrvatske koja je članica EU i do jučer predsjedavajuća Vijeća Evrope, a  koja je očigledno prihvatila Putinov nedemokratski, antisvjetski i nacistički recept po kojem je u istorijsko Jajce ujezdio glavom i bradom “gospodin” Zoran Milanović, čelni lider Republike Hrvatske sa svojim istomišljenicima.

Dok planeta, a Zapadni Balkan posebno, već gotovo tri decenije traži put ka miru, put u porodicu EU i NATO, dotle susjedi i dalje pružaju ruke ka BiH u kojoj stoljećima skladno žive svi njeni građani: katolici, pravoslavci, muslimani i ostali.

Hrvatska povjesničarka, dr. Nada Klaić, u knjizi “Srednjovjekovna BiH” oštro napada kolege po struci, hrvatske i srpske nacionaliste, dokazujući im da je Bosna i Hercegovina starija država od susjednih država, kao i da je imala svoju zavidnu kulturu, svoje stećke, svoje pismo bosančicu, svoje banove, kraljeve i vitezove…
I svi su bili njeni građani i njeni Bošnjani, ali nikada Hrvati i Srbi. Bili su, katolici, pravoslavci, muslimani i ostali.

Valjalo je sada u predvečerje izbora u Bosni i Hercegovini demonstrirati nacionalistički i fašistoidni recept, ovaj put pod dirigentskom palicom čelnog lidera Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, koji u svom govoru vojnoj operaciji “Maestral” daje nacionalistička krila.

U svom govoru povodom obilježavanja obljetnice oslobođenja Jajca, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, ne navodi da su u oslobađanju Jajca, kao i drugih gradova u centralnoj i zapadnoj Bosni uz postrojbe HV i HVO aktivno učestvovale i jedinice Armije BiH, i to na osnovu prethodno potpisanog sporazuma o vojnoj saradnji, kao i da je nakon oslobođenja povratak u Jajce bio dozvoljen samo za građane hrvatske nacionalnosti, a ne za sve građane, o čemu postoje brojna svjedočanstva i činjenice. Jedan od dokaza su i brojni grafiti po ulicama i kućama koji se i danas mogu vidjeti: OVO JE HRVATSKA ZEMLJA!; HVALA TI ŠUŠAK!, i dr. koji stoje pored ranijih grafita srpske vojske sa četiri S.

Napominjemo da su hrabri borci 7. i 5 Korpusa Armije BiH koji su se borili rame uz rame s pripadnicima HV i HVO, pod pritiskom međunarodne zajednice zaustavili napredovanje i oslobađanje teritorije na samom ulazu u Banja Luku koja je bila pred predajom.

Međunarodna zajednica je tada izvršila pritisak i zaustavila ratna dejstva, nakon čega je došlo do sklapanja mirovnog sporazuma kojim je BiH opet ostala kratkih rukava i bez državotvornog ustava.
Dejtonskim mirovnim sporazumom nije stvorena BiH kao država ravnopravnih i slobodnih građana već je stvorena stranačka, nacionalistička i nefunkcionalna država koja nije bila po mjeri njenih građana svedenih u nacionalističke torove.

I to je, nažalost, u najkraćem slika BiH kojom se nacionalistički apetiti susjednih država još hrane.

Status quo upravo najviše odgovara nacionalističkim liderima nacionalističkih torova pa se s razlogom konačno očekuje zajednički glas naroda za bolje i prosperitetnije vrijeme ove naše zajedničke lijepe i bogate BiH. To narod zaslužuje. Zato poručujem građanima da otvore oči pred zakorovljenom zemljom BiH kojom već tri decenije vladaju jalovi nacionalni lideri koji su našu domovinu srozali i doveli na dno evropske i svjetske liste.

Izađite i glasajte za promjene i podržite one koji ovu lijepu i bogatu zemlju vide kao svoju jedinu domovinu.

Hidajet Zjajo, prijeratni novinar Radija Jajce i dopisnik Oslobođenja

Hidajet Zjajo
Autor/ica 15.9.2022. u 10:21