REPUBLIKA DJEDA MRAZA

Petar Fehir
Autor/ica 25.10.2019. u 09:06

REPUBLIKA DJEDA MRAZA

Foto Twitter

Zamisli da živiš na krajnjem sjeveru uz sam rub sjevernog pola gdje tokom cijele godine pada snijeg a polarna svjetlost noćima šara plavičastim svodom.

Čim se baviti? Od čega živjeti u tom ”bespuću” iz koje, po legendi, kreće na svoj daleki put glavom i snježnom bradom najomiljeniji od svih djedova – Mraz.

I onda ti sine ideja! Napravit ću najveći zabavni park s Djedom Mrazom u glavnoj ulozi! Osnovat ću Republiku Djeda Mraza!

Upravo ta ideja se rodila u Raviniemi-u u Finskoj, površinom najvećem europskom gradu s oko 60 tisuća žitelja. Grad koji je, nakon njemačkih razaranja, ponovo podignut 1944. godine.

Tvorci ideje računaju da će, kada se posao završi, umnogostručiti broj turista koji već sad doseže do sto tisuća godišnje. Samo je prošlog Božića na Lappalnd sletjelo 677 čarter letova.

Prema planu izgradit će se hoteli u obliku bora, restorani, kuća od pepernjaka, a cijeli kompleks će opsluživati desetak tisuća zaposlenih.

Projekt je još u početnoj fazi i buduća uprava traži investitore.

Radnja se dešava u zemlji u kojoj su ljudi najsretniji – Finskoj.

Zamislimo da Finci imaju tisuću otoka, najljepše more, ugodnu klimu!?

Kakve bi se tek onda ideje rodile.

Ali pod uvjetom da Finci, naravno, sjede i u uredima i forumima gdje se donose odluke – od kancelarije službe za prostorno uređenje do Vlade.

I da nema ”ugrađivanja”.

Gdje bi im bio kraj!

Petar Fehir
Autor/ica 25.10.2019. u 09:06