Glavni grad BiH na UNESCO-ovoj listi kreativnih gradova

D.Be.
Autor/ica 31.10.2019. u 09:18

Glavni grad BiH na UNESCO-ovoj listi kreativnih gradova

Foto: Charles Bowma/Getty

Sarajevo je prepoznato u oblasti filma, čemu naročit doprinos zasigurno daje Sarajevo Film Festival.

UNESCO-ovi kreativni gradovi, navodi se, daju opipljiv, odnosno konkretan doprinos postizanju ciljeva održivog razvoja kroz inovativno razmišljanje i djelovanje. Gradovi se, kroz svoje opredjeljenje, zalažu za akcije održivog razvoja koje su direktno u korist zajednica na gradskom nivou.

“Ovi gradovi širom svijeta, svaki na svoj način, čine stubove kulture, a ne dodatkom njihove strategije”, izjavila je generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay.

Ona je dodala da kreativni gradovi pogoduju političkim i društvenim inovacijama i da su posebno važni za mlade generacije.

Kao “gradovi filma” pored Sarajeva na listu su upisani Valladolid (Španija), Potsdam (Njemačka), Mumbai (Indija) i Wellington (Novi Zeland).

Oni su se u filmskom svijetu UNESCO-a priključili gradovima iz Velike Britanije, Makedonije, Južne Koreje, Irske, Poljske, Kine, Italije, Bugarske, Australije i Japana.

Mreža kreativnih gradova UNESCO-a danas ima ukupno 246 gradova. Od gradova iz našeg regiona na listu je upisano Vranje iz Srbije zbog doprinosa u muzici.

Gradovi članovi koji čine dio ove liste dolaze sa svih kontinenata. Cilj je da svi gradovi rade na zajedničkoj misiji, a to je stavljanje u fokus svojih urbanističkih razvojnih planova kreativnosti i kreativne ekonomije kako bi gradovi postali sigurni, otporni, uključivi i održivi, ​​u skladu s Agendom Ujedinjenih nacija 2030. održivi razvoj.

klix.ba

D.Be.
Autor/ica 31.10.2019. u 09:18