Antarktik

Važna ledena ploča mogla bi se u toku narednih godina razlomiti

vki/spiegel
Autor/ica 16.12.2021. u 09:32

Važna ledena ploča mogla bi se u toku narednih godina razlomiti

Glečeru Thwaites na zapadu Antarktika pripada odlučujuća uloga u klimatskom sistemu. – Foto: AFP/ NASA

Na zapadu Antarktika glečer Thwaites se brine da led sa kontinenta ne padne u more. Međutim sada su naučnici otkrili: Dio ledene police gubi oslonac i mogao bi se raspući.

Piše: vki/spiegel – 14.12.2021.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Na zapadu Antarktika leži Thwaites glečer, ledena masa, čija veličina prevazilazi površinu Češke, Austrije i Švajcarske zajedno. Voda koja se otapa sa ovog glečera je sama odgovorna za oko četiri posto globalnog porasta nivoa mora.

A sada glečer dobija pukotine. Jedna 45 kilometara široka ledena polica na kraju glečera – tamo, gdje led susreće polarno more – mogla bi se odlomiti već u narednih pet godina. Tako izvještavaju naučnici na jednom zasjedanju neprofitne organizacije American Geophysical Union.

U jednom članku stručnog časopisa „Science“ objašnjavaju se razlozi.

U međuvremenu se skoro cijelom površinom ledene ploče provlače diagonalne pukotine. Proteklih mjeseci satelitske slike su pokazale da se kretanje leda uzduž ovih pukotina ubrzava, rekla je naučnica Erin Pettit. Provodi istraživanja kao glaciologinja na Sveučilištu Oregon State. Ledenu policu ledenjaka možete zamisliti kao vjetrobran u kojem se polako šire pukotine, kaže ona: „Misliš: trebala bih kupiti novo vjetrobransko staklo. I jednog dana – prasak – tamo će biti još milijun pukotina. ”Slično, istočna ledena polica će se rasprsnuti – “vjerojatno u stotine santi leda”.

Ako se ledena polica raspadne za očekivati je da će veliki dijelovi glečera mnogo brže oticati u more. Ledena ploča još koči tok. Ipak u najgorem slučaju mogla bi se brzina otjecanja glečera na ovom mjestu utrostručiti. Njegov doprinos globalnom narastu nivoa mora bi porastao za najmanje jedan procentni bod, rekla je Pettit.

Prijeti li porast nivoa mora od 65 centimetara?

Međutim, to nije sve. Pošto ledena polica slabi prodire odozdo toplija voda dalje u glečer. Vjerovatno je, opisali su istraživači svoja saznanja, da će voda sebi napraviti put ispod glečera i odvojiti ga od kopnene mase.

Kolaps glečera Thwaites – što bi se moglo, po mišljenju nekih naučnika, desiti već u sljedećim stoljećima –  imalo bi za posledjicu porast nivoa mora od 65 centimetara u svjetskom prosjeku. I to bi izazvalo lančanu reakciju: Ako bi Thwaites glečer nestao susjedni glečeri bi tekli u njegovo nisko položeno korito. To bi moglo konačno dovesti do gubitka cjelokupne zapadnoantarktičke ledene ploče – i porasta nivoa mora za 3,3 metra.

spiegel.de

vki/spiegel
Autor/ica 16.12.2021. u 09:32