Urbane farme na krovovima zgrada New Yorka

tačno.net
Autor/ica 23.4.2014. u 12:11

Urbane farme na krovovima zgrada New Yorka

Urbane farme niču širom američkih gradova – na krovovima zgrada, u skladištima i na napuštenom zemljištu. Imaju sve veću ulogu u pretvaranju gradova u održive, zdrave sredine. Uzgojem voća i povrća mnogi su se nekada bavili iz hobija, ali danas je to sve unosniji biznis.

“Imamo kineski kupus, tamo je zelena salata…”, govori Viraj Puri, suosnivač kompanije Gotham Greens.

Zelena salata i paradajz nisu jedino što raste na farmi Gotham Greens – i sama kompanija sve je veća.

“Gradnja ovakvog objekta na krovu zgrade nosi svoje izazove. Pokušavamo ne opteretiti previše zgradu”, ističe Puri.

On dodaje kako ima jedina dva komercijalna staklenika na krovu u Sjedinjenim Američkim Državama i da ih planira graditi još više.

“Mislim da je ideja jako zaintrigirala investitore, djelimično zbog rastućeg trenda proizvodnje održive hrane na lokalnom nivou. Zato smo uspjeli privući dosta investicija. Do sada samo prikupili više od 15 miliona dolara”, kaže Puri.

Skraćenje lanca snabdijevanja

Više lokalno od ovoga ne može – drugi staklenik kompanije Gotham Greens izgrađen je na krovu supermarketa, javlja Al Jazeerina novinarka Kristen Saloomey iz Brookylina.

“Najveća prednost poljoprivrednog uzgoja u urbanoj sredini je skraćivanje lanca snabdijevanja”, dodaje Saloomey.

U Gotham Greensu specijalizirali su se za lako kvarljivo povrće i bilje koje se doprema izdaleka. Ovdje ga prodaju u prizemlju zgrade, kao i širom regije, i tako se smanjuje vrijeme, potrošnja goriva i troškovi transporta.

“Mnoge prodavnice u New Yorku snabdijevaju se proizvodima iz Californije, sa Zapadne obale. To znači da su stari već sedmicu do trenutka kad dođu do polica. Ali, ne i ovdje”, ističe Al Jazeerina novinarka.

Čini se da ovaj model privlači i poduzetnike i investitore. BrightFarms je druga kompanija koja prikuplja novac za izgradnju urbanih farmi u blizini prodavnica.

Osigurana sredstva

“Dođemo i kažemo: ‘Uzgajat ćemo proizvode na komercijalnom nivou, ali lokalnom ili regionalnom, što znači da će ti proizvodi biti svježiji, ukusniji i sigurniji.’ Supermarketima se jako sviđa ova ideja”, govori Paul Lightfoot iz BrightFarmsa.

Ideja se sviđa i Vladi, koja je osigurala sredstva za Gotham Greens i druge urbane farme.

“Ne samo da proizvode hranu, nego koriste kišnicu koja bi završila u kanalizaciji, osiguravaju zelene površine gradskim četvrtima, mjesta na kojima ljudi mogu učiti i stjecati vještine. Dakle, donose mnogo koristi gradovima”, ističe Nevin Cohen, stručnjak za urbanu poljoprivredu.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da je ovaj poslovni model još nov i neprovjeren, ali sve dok potražnja za svježim lokalnim proizvodima bude rasla, rast će i profit urbanih poljoprivrednika.

Al Jazeera

tačno.net
Autor/ica 23.4.2014. u 12:11