U Glasgowu počinje klimatski samit UN-a COP26

tačno.net
Autor/ica 31.10.2021. u 10:00

U Glasgowu počinje klimatski samit UN-a COP26

Foto: Ben STANSALL/AFP

Svjetski lideri će se okupiti u Glasgowu na ekološkom samitu Ujedinjenih nacija COP26, koji je najavljen kao šansa da se planeta spasi od najpogubnijih posljedica klimatskih promjena.

Samit COP26, koji je bio odgođen za godinu dana zbog pandemije COVID-19, ima za cilj da održi u životu općeprihvaćeni cilj da se ograniči globalno zagrijavanje na 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa, čime bi se, prema tvrdnjama naučnika, izbjegle najrazornije posljedice globalnog zagrijavanja, prenosi Tanjug.

Ispunjavanje tog cilja, dogovorenog u Parizu uz veliku pompu 2015. godine, zahtijevaće snažniju političku volju i podsticaje, kao i dodatne diplomatske napore da bi se nadoknadio nedostatak konkretnih akcija i prevazišla prazna obećanja koja su postala zaštitni znak globalne klimatske politike.

Ambiciozni planovi

Konferencija treba da osigura mehanizme za ispunjenje ambicioznih planova, finansijska sredstva i da definiše pravila za provođenje Pariskog sporazuma uz jednoglasnu saglasnost skoro 200 zemalja koje su ga potpisale.

“Budimo jasni – postoji ozbiljan rizik da samit u Glasgowu neće biti uspješan. Iako su nedavna obećanja bila jasna i ohrabrujuća i dalje smo na putu klimatske katastrofe“, upozorio je prošle nedjelje generalni sekretar UN Antonio Guterres lidere zemalja članica G20.

AJB

tačno.net
Autor/ica 31.10.2021. u 10:00