Smrtnost zbog zagađenja zraka u Indiji premašit će onu u Kini

tačno.net
Autor/ica 30.8.2016. u 14:43

Smrtnost zbog zagađenja zraka u Indiji premašit će onu u Kini

“Stanje u Indiji se pogoršava puno brže nego u Kini”, rekao je Dan Greenbaum, predsjednik Health Effects Institute (HEI) sa sjedištem u Bostonu.

“To je definitivno tako jer Indija nije poduzela dovoljno mjera kada se radi o onešišćenju zraka”.

HEI i skupina kineskih i indijskih sveučilišta nedavno je kazala da se preko polovice smrtnih slučajeva zbog zagađenja zraka događa u Kini i Indiji.

U Kini su najgori uzrok zagađenja elektrane na ugljen, a njegovo se korištenje više nego utrostručilo između 1990. i 2013, dok je broj smrtnih slučajeva narastao za 67 posto tijekom istog razdoblja.

Međutim, dok se Kina obvezala na smanjivanje emisija od ugljena i drugih najvećih onečišćivača u energetskom sektoru, Indija je tek objavila standarde emisija za elektrane na ugljen.

Indijski dužnosnici rekli su pak nedavno da Indija postavlja više ciljeve za obnovljivu energiju, ali da se korištenje ugljena ne može odbaciti u zemlji u kojoj su milijuni ljudi i dalje bez struje.

Studije kažu da će stopa smrtnosti pasti do 2030. ako Kina bude striktno kontrolirala izgaranje ugljena i emisije plinova. U Indiji se očekuje obrnut trend.

croenergo.eu

tačno.net
Autor/ica 30.8.2016. u 14:43