Skandal oko emisije štetnih gasova koštao Folksvagen preko 30 milijardi evra

tačno.net
Autor/ica 6.5.2019. u 10:04

Skandal oko emisije štetnih gasova koštao Folksvagen preko 30 milijardi evra

foto: independent

Troškovi koje je pretrpeo “Folksvagen” povodom afere u vezi sa emisijama štetnih gasova premašili su 30 milijardi evra nakon što je grupacija izdvojila još milijardu evra za pravne rizike, navodi se u izveštaju o poslovanju u prvom kvartalu.

Ukupni iznos obuhvata troškove za advokate, isplate nadoknada i plaćanje ostalih vanrednih pravnih procedura, saopštio je Frank Viter, član odbora “Grupacije Folksvagen” zadužen za finansije.

Ovaj iznos pokriva sve dodatne troškove koji se mogu predvideti u ovom trenutku, ali se ne isključuje mogućnost da će ih biti još, rekao je Viter, prenela je agencija DPA.

Većina troškova je rezultat isplata u SAD, nakon što je u toj zemlji 2015. godine izbio skandal jer se saznalo da je “Folksvagen” ugrađivao nelegalan softver u svoje automobile da bi tokom testova prikrio stvarne emisije gasova.

Grupacija je suočena sa više od 60.000 pojedinačnih tužbi u Nemačkoj, a u većini se zahteva nadoknada. Investitori su optužili grupaciju da je suviše kasno objavila informacije o razmeri finansijskih posledica ovog skandala.

rs.n1info.com

tačno.net
Autor/ica 6.5.2019. u 10:04