Poljska odbija zatvoriti rudnik unatoč kazni Suda EU-a

tačno.net
Autor/ica 21.9.2021. u 14:42

Poljska odbija zatvoriti rudnik unatoč kazni Suda EU-a

foto: EPA

Sud EU-a naložio je Poljskoj da plaća kaznu od 500.000 eura dnevno Evropskoj komisiji jer nije zatvorila rudnik lignita u Turowu.

Poljska je poručila da će rudnik lignita u Turowu, blizu granice s Češkom i Njemačkom, nastaviti raditi unatoč tome što joj je Sud EU-a naložio da plaća kaznu od 500.000 eura dnevno Evropskoj komisiji jer ga nije zatvorila, piše Hina pozivajući se na Reuters.

Rudnik radi već više od stotinu godina, a nedavno je proširen prema češkoj granici.

Rudnik proizvodi oko 27,7 miliona tona ugljena na godinu, a rezerve su procijenjene na 760 miliona tona.

Lignit iz tog rudnika koristi termoelektrana Turow, peti najveći izvor stakleničkih plinova u Poljskoj i osma najneučinkovitija termoelektrana u svijetu 2007, navode agencije.

Poljska, koja ovisi o ugljenu, u svađi je po tom pitanju s Češkom, koja joj zamjera da rudnik nanosi štetu češkoj lokalnoj zajednici uz granicu.

Odluku Suda EU-a potpisala je potpredsjednica Suda Rosario Silva de Lapuerta, koja je odbacila prigovor Poljske i odredila kaznu od 500.000 eura dnevno počevši od dana službene objave pa sve dok ne ispuni raniji nalog Suda o obustavi eksploatacije toga rudnika.

Konačna presuda u ovom predmetu koji je pokrenula Češka protiv Poljske bit će donesena kasnije.

Odluka je privremena i ni na koji način ne prejuducira kasniju odluku Suda, navodi se u priopćenju Suda EU-a, čije je sjedište u Luxembourgu.

Koncesija do 2026. godine

Poljske vlasti odobrile su 1994. koncesiju na korištenje toga rudnika do 30. aprila 2020. Prema poljskom zakonu iz 2008, valjanost koncesije za eksploataciju lignita može se produžiti jednom u razdoblju od šest godina bez procjene utjecaja na okoliš.

Nakon zahtjeva korisnika koncesije za produženjem koncesije, poljske su vlasti odobrile produženje eksploatacije do 2026.

Češka vlada se nakon toga žalila Evropskoj komisiji tvrdeći da eksploatacija toga rudnika nanosi štetu za okoliš u tom pograničnom području i da se odlukom o produženju koncesije krše zakoni EU-a.

Češka se također obratila i Sudu EU-a tražeći da odredi kaznu Poljskoj od pet milona eura dnevno sve do zatvaranja rudnika.

Sud je u ponedjeljak prihvatio taj zahtjev, ali je odredio znatno manji iznos kazne.

Varšava i Prag započeli su u junu bilateralne pregovore o tehničkoj modernizaciji rudnika i mjerama za ograničenje štete za okoliš.

Poljska vlada ocijenila je da sudska kazna potkopava te pregovore.

„Kazna Suda EU-a nije proporcionalna situaciji i nije opravdana činjenicama”, saopćila je poljska vlada, ocijenivši da ona potkopava pokušaje da se rješenje pronađe dogovorom.

Prag je pozdravio odluku Suda EU-a, ali i poručio da i dalje želi dogovorno rješenje.

Neki poljski dužnosnici oštro su odbacili sudsku odluku.

„Sud EU-a traži pola miliona eura dnevno od Poljske zbog toga što nije ostavila svoje građane bez energije i nije zatvorila rudnike preko noći”, komentirao je na Twitteru zamjenik poljskog ministra pravosuđa Marcin Romanowski.

„To je sudska pljačka i očita krađa. Nećete dobiti niti cent”.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 21.9.2021. u 14:42