Naučnici upozoravaju: Džošua drveće bi moglo da nestane do 2070. godine

HINA
Autor/ica 15.8.2019. u 11:08

Naučnici upozoravaju: Džošua drveće bi moglo da nestane do 2070. godine

Foto: Shutterstock

Džošuino drvo, čuvena vrsta juke koja raste u sušnom delu američkog jugozapada, mogla bi zbog klimatskih promena da izumre do kraja veka, objavili su naučnici.

Stručnjaci s Kalifornijskog univerziteta (UC) koristili su se podacima Međuvladina panela o klimatskim promenama kako bi procenili uticaj globalnog zagrevanja na Džošuino drvo u Nacionalnom parku Džošua Tre.

Park, koji se prostire kroz pustinje Kolorado i Mojave u južnoj Kaliforniji, dom je najvećem broju primeraka te vrste, koje zapravo nije drvo nego biljka iz porodice agava koje ponekad može izgledati drvoliko.

Po optimističnom scenariju u kojem bi čovečanstvo uspelo da ograniči emisiju štetnih gasova za stepen, rasprostranjenosti ove vrste biljke smanjila bi se za 80 posto do kraja veka.

Ali ako se ne promeni ništa, model ukazuje na potpuni nestanak vrste koja potiče iz pleistocena.

Glavni autor studije Lin Svit izjavila je za LA Tajms kako bi po njihovom pesimističnom scenariju temperature u parku mogle da porastu u proseku za 2,8 do 5 stepena Celzijusa, a padavine bi se smanjile za 7,5 do 18 centimetara.

Džošuino drvo – takvo su mu ime navodno dali Mormoni koji su prelazili pustinju Mohave u 19. veku jer ih je podsećalo na biblijski lik Džošue koji u molitvi podiže ruke ka nebu.

Biljka je ušla i u pop-kulturu zahvaljujući grupi U2 i njihovu legendarnom albumu “The Joshua Tree” iz 1987. godine.

Džošuino drvo ispred kojeg se grupa U2 fotografisala za naslovnicu albuma više ne postoji.

National Grographic Srbija

HINA
Autor/ica 15.8.2019. u 11:08