Naša stranka: Tražimo očitovanje Ministarstva okoliša i turizma o hidroelektrani na Uni

tačno.net
Autor/ica 16.7.2015. u 16:39

Naša stranka: Tražimo očitovanje Ministarstva okoliša i turizma o hidroelektrani na Uni

Odbori Naše stranke u Unsko-sanskom kantonu zatražili su hitno očitovanje Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH o Odluci o davanju saglasnosti za davanje koncesije za izgradnju hidroelektrane u Martin Brodu koje je donijelo Gradsko vijeće Bihać.
„Nacionalni park Una je područje pod posebnom zaštitom, te njime upravlja javno preduzeće putem nadležnog ministarstva. Također, jasno je propisano ko može izdati koncesije na tom području, te istovremeno sa traženjem odgovora od vijećnika, nužno je insisitrati na odgovornosti na višim razinama vlasti“, kazao je Nurudin Osmanović, predsjednik GO Naša stranka Bihać.
„Peticiju protiv izgradnje hidroelektrane je potpisalo preko šest hiljada građana u posljednjih 48 sati, a gradske vlasti su spremne djelovati na rubu zakona, protiv dugoročnih interesa regije, nauštrb zaštite okoliša, te pogodovati stranim investitorima. Umjesto da rješavaju goruća socijalna pitanja, zdravstva, obrazovanja, uprave, saniranja budžeta, vladajuće strukture krše zakone i odluke Parlamenta Federacije radi sitnih interesa ruskih investitora ne uvažavajući opći stav javnosti o rijeci Uni i Nacionalnom parku“, zaključili su odbori Naše stranke u Unsko-sanskom kantonu.
tačno.net
Autor/ica 16.7.2015. u 16:39