Najviši solarni toranj gradi se usred izraelske pustinje

tačno.net
Autor/ica 12.1.2017. u 12:13

Najviši solarni toranj gradi se usred izraelske pustinje

Najviši solarni toranj na svijetu niče u izraelskoj pustinji Negev, a trebao bi biti pušten u rad tijekom 2018. godine.

Solarna termalna elektrana Ashalim čiji će dio biti i 250 metara visok solarni toranj već je velikim dijelom izgrađena, a jednom kada bude u potpunosti dovršena brojiti će 50 tisuća heliostatskih solarnih panela koji će biti raspoređeni oko tornja.

Paneli će reflektirati sunčevu svjetlost prema tornju te zagrijavati posebnu tekućinu do vrlo visokih temperatura. Ova tekućina će pretvarati vodu u paru koja će pokretati turbine i generatore zadužene za proizvodnju električne energije.

Prednost termodinamičkih sustava u usporedbi s fotonaponskim sustavima leži u činjenici što  tekućina održava temperaturu dugo vremena, a samim time elektrana može nastaviti s radom i nakon što Sunce zađe.

Jednom kada bude dovršena, elektrana će proizvoditi dovoljno električne energije za napajanje 130 tisuća izraelskih kućanstava ili 5% ukupnog stanovništva ove zemlje.

Elektranu Ashalim gradi američka tvrtka BrightSource Energy. Ista tvrtka je već u Kaliforniji izgradila Ivanpah – najveću termalnu solarnu elektranu na svijetu.

croenergo.eu

tačno.net
Autor/ica 12.1.2017. u 12:13