Kina: Zrak zagađen u 90 posto velikih gradova

tačno.net
Autor/ica 3.2.2015. u 10:50

Kina: Zrak zagađen u 90 posto velikih gradova

Gotovo 90 posto kineskih velikih gradova nije osiguralo propisanu kvalitetu zraka u prošloj godini no ipak su postigli napredak u odnosu na 2013. kada je započela borba protiv zagađenja, objavilo je ministarstvo okoliša u ponedjeljak.

Ministarstvo zaštite okoliša navelo je da je samo osam od 74 grada koje prati uspjelo ispuniti postavljene nacionalne standarde za 2014. u primjeni niza mjera protiv zagađenja poput ograničenja emisije ugljičnog dioksida i ozona.

Suočena s nezadovoljstvom javnosti zbog smoga i zagađenja okoliša Kina je objavila “rat zagađenju” i započela s uklanjanjem industrijskih postrojenja koja ugrožavaju okoliš i smanjenjem potrošnje ugljena.

U 2013. samo tri grada – Haikou na otoku Hainanu, tibetanski glavni grad Lhasa i obalni grad Zhoushan – ispunili su propisane standarde. U 2014. pridružili su im se Shenzhen, Huizhou i Zhuhai na jugoistoku zemlje, Fuzhou na jugu i Kunming na jugozapadu zemlje.

Od 10 najgorih gradova u 2014. sedam je u industrijskoj pokrajini Hebei koja okružuje glavni grad Peking, kaže ministarstvo. Gradovi Baoding, Xingtai, Shijiazhuang, Tangshan, Handan i Hengshui, svi u Hebeiju popunili su šest ‘najgorih’ mjesta.

Prema podacima, prosječno očitanje lebdećih čestica promjera manjeg od 2,5 mikrona na području Pekinga, Hebeija i Tjencina bilo je 93 mikrograma po prostornom metru a država je kao cilj postavila 35 mikrograma za koji vjeruje da će biti ostvaren tek 2030.

Vlada je kao prioritetni cilj odredila smanjivanje zagađenja u Hebeiju.

croenergo.eu

tačno.net
Autor/ica 3.2.2015. u 10:50