Hoće li ekstremne vrućine uvjeriti sve u opasnosti klimatske krize?

tačno.net
Autor/ica 18.6.2022. u 09:25

Hoće li ekstremne vrućine uvjeriti sve u opasnosti klimatske krize?

Foto: Marcelo del Pozo/Reuters

U članku objavljenom u britanskom listu The Independent upozorava se na opasnosti neuspjeha koji je svijet pokazao u rješavanju klimatske krize, uz napomenu da je značajan porast temperature u različitim zemljama svijeta pokazatelj teške budućnosti koja čeka čovječanstvo ako se stvari ne isprave.

Autor teksta Harry Cockburn citirao je Friederike Otto, višu predavačicu na Granhtam Institutu na Imperial Collegeu u Londonu, stručnjakinju za klimatske nauke, koja je rekla da su konstantni toplinski valovi dokazali da su se pravila igre promijenila kada je riječ o klimatskoj krizi.

Prema njenim riječima, dalje sagorijevanje fosilnih goriva jasno je doprinijelo zatopljenju širom svijeta.

Evropa svjedoči porastu temperature

List navodi da Evropa, pak, svjedoči naglom porastu temperature, jer se dijelovi Španije suočavaju sa smrtonosnim toplinskim valom, uz ozbiljna upozorenja da će temperatura doseći 50 stepeni.

Što se tiče Britanije, ne očekuje da će postojati rizik poput onoga koji bi mogao zadesiti Španiju. List je spomenuo i riječi Marka McCarthyja, voditelja britanskog Nacionalnog centra za klimatske informacije (NCIC), koji je rekao da je zabilježena temperatura od 34 stepena u junu rijedak slučaj, ali ne i bez presedana u historiji zemlje.

No, Bob Ward, direktor za politiku i komunikaciju na Institutu Grantham, rekao je za Independent da toplinski valovi uzrokuju sve više smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji svakog ljeta.

Zabrinutost naučnika

Najmanje 1.634 osobe umrle su u Britaniji u ljeto 2021. godine, u odnosu na 2.556 u ljeto 2020. godine.

Prema britanskom listu, porast temperatura izazvao je zabrinutost naučnika zbog izostanka djelovanja na globalnom nivou sa ciljem rješavanja ozbiljne klimatske krize. U Španiji se, na primjer, zabrinutost istraživačkih institucija proširila i na ulice, kada su hiljade naučnika izašle u aprilu na demonstracije tražeći da se njihov glas čuje.

List ističe da toplinski valovi pogoršavaju onečišćenje zraka, što može uzrokovati smrt, posebno za one koji pate od teških zdravstvenih stanja povezanih s respiratornim sistemom.

AJB

tačno.net
Autor/ica 18.6.2022. u 09:25