GAP: Projekt za jeftiniju ‘zelenu’ energiju

tačno.net
Autor/ica 18.6.2015. u 09:17

GAP: Projekt za jeftiniju ‘zelenu’ energiju

Plan za novi globalni istraživački program u cilju smanjivanja cijene obnovljive energije ozbiljno je zainteresirao vodeće svjetske ekonomije poput članica EU-a, SAD-a, Japana, Južne Koreje, Meksika, Indije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, tvrde njegovi predlagači.

Globalni Apollo program (GAP) trebao bi biti međunarodno koordinirani plan istraživanja i razvoja s fokusom na tehnologiju skladištenja električne energije, pametnih električnih mreža i mreža obnovljive energije, pojašnjava se u izvješću znanstvenika, ekonomista, bivših izvršnih direktora tvrtki i akademika.

U vrijeme Hladnog rata, Program Apollo je doveo čovjeka na Mjesec. Danas nam je potreban Globalni Apollo program kako bismo se mogli uhvatiti u koštac s klimatskim promjenama, ali ovaj puta napori moraju biti zajednički, moraju biti napori međunarodne zajednice“, stoji u izvješću.

Iako su cijene obnovljive energije posljednjih godina padale, posebice za solarne ćelije koje energiju svjetla direktno pretvaraju u električnu energiju uz pomoć fotovoltažnog učinka, potrebno je daljnje snižavanje cijena obnovljivih energenata jer emisije stakleničkih plinova i zagađenje zraka dostižu rekordne razine zbog termoelektrana na ugljen i nafte.

GAP bi trebao obnovljivu energiju u sunčanijim dijelovima svijeta učiniti jeftinijom od termoelektrana na ugljen za 10 godina, a u ostatku svijeta od 2025., tvrde vodeći stručnjaci za klimu i ističu da je šest milijardi dolara koliko vlade troše na istraživanje i razvoj obnovljivih izvora energije daleko premalo. Na fosilna se goriva troši 550 milijardi dolara.

tačno.net
Autor/ica 18.6.2015. u 09:17