EU uvodi porez na plastični otpad kao deo plana za oporavak od pandemije

tačno.net
Autor/ica 7.8.2020. u 10:27

EU uvodi porez na plastični otpad kao deo plana za oporavak od pandemije

Foto: Shutterstock

Lideri EU uveli su nove poreze za plastični otpad počevši od januara 2021. godine.

Lideri EU uveli su nove poreze za plastični otpad počevši od januara 2021. godine, što će doprineti paketu mera za ekonomski oporavak, u iznosu od 750 milijardi evra i učešću u ukupnom budžetu od 2021. do 2027. godine.

Plan je da se oporezuje nereciklirani plastični otpad, po stopi od 0,80 eura po kilogramu.

Nemački državni sekretar za životnu sredinu Johen Flazbart kaže: “Sporazum sadrži pametne nove instrumente koji će nam pomoći da Evropu učinimo ekološki prihvatljivijom. Nova “plastična naknada” jaka je motivacija država članica da masovno prošire svoje sisteme za recikliranje”.

Nemačka federalna ministarka za životnu sredinu, Svenja Šulc ovu inicijativu komentariše rečima: “Ovim sporazumom EU pokazuje svoju sposobnost da deluje. Za zaštitu klime, sporazum pruža dobru osnovu na kojoj se možemo nadograditi u daljem zakonodavstvu. Nikada nije bilo toliko zaštite klime u budžetu EU. Evropa će izaći iz krize prouzrokovane kovidom 19 snažnija i klimatski povoljnija u odnosu na početak krize”.

Aktivistkinja organizacije za životnu sredinu Planet Shine i savetnica za održivi biznis Rejčel Mekleland kaže da je “ovo pozitivan potez ako počne da pomera tržište, ali, pre svega, moramo hitno da smanjimo plastični otpad i da krenemo ka globalnoj cirkularnoj ekonomiji. Nadam se da predloženi porez podstiče promenu ponašanja i podstiče industrije da analiziraju svoje lance snabdevanja i preispitaju svoje poslovne modele širom Evrope i u Velikoj Britaniji”.

Stručnjak za recikliranje iz Velike Britanije, Dejvid Vilson, smatra da je reč o zanimljivom preokretu u uobičajenom pristupu, te da je i reč o “kazni” za ukupnu nerecikliranu količinu. Kakav će uticaj zapravo imati na ponašanje, zavisiće od primene svake države. “I to su značajne sume. Na primer, Velika Britanija, pod pretpostavkom da je ispunila ovogodišnji cilj recikliranja, na preostali nereciklirani sadržaj ostvarila bi 368 miliona evra. To je znatno više od verovatnih ukupnih troškova proizvođača plastike ove godine.”

Nemačka grupa za zaštitu životne sredine (DUH) pozdravila je inicijativu, ali kaže da to još uvek nije dovoljno i da bi EU trebalo da učini više na pomoći životnoj sredini.

Federalni menadžer DUH-a Jirgen Reh rekao je: “EU radi ono što je federalna vlada godinama trebalo da radi: konačno oporezuje ekološki štetnu plastičnu ambalažu. Jedina šteta je što je porez prilično “stidljiv”. Potrebna nam je cena koja zaista izaziva promenu smera. A potrebni su nam propisi koji prevashodno stopiraju zatrpavanje prirode i gradova nepotrebnim proizvodima za jednokratnu upotrebu, bilo da su to plastične boce, plastične kese ili šolje za kafu za jednokratnu upotrebu. “Evropski parlament i kancelarka Merkel moraju da osiguraju da se prihod troši isključivo u svrhu sprečavanja nagomilavanja otpada i višekratnog finansiranja. Potrebna nam je i minimalna kvota za upotrebu reciklirane plastike da bismo je povećali”, zaključuje Reh.

nationalgeographic.rs

tačno.net
Autor/ica 7.8.2020. u 10:27