EU postigla dogovor da prestane slanje otpada u zemlje koje ne mogu da ga prerade

RSE
Autor/ica 17.11.2023. u 12:28

EU postigla dogovor da prestane slanje otpada u zemlje koje ne mogu da ga prerade

Foto: Meryll/Shutterstock

Poslanici i članice Evropske unije postigli su dogovor o izmeni propisa EU o transportu otpada i okončanju slanja određenih vrsta otpada u treće zemlje koje ne mogu da ga pravilno obrade, saopštio je u petak Evropski parlament.

“Izvoz određenog neopasnog otpada i mešavina neopasnog otpada (…) biće dozvoljen samo u zemlje koje nisu članice OECD-a koje se saglase i ispunjavaju kriterijume tretiranja takvog otpada na ekološki prihvatljiv način”, navodi se u saopštenju.

Evropski parlament je dodao da će se u obzir uzeti i poštovanje međunarodnih prava radnika.

Evropska komisija je 2021. godine predložila izmenu pravila EU o slanju otpada kojim bi se članicama otežalo da svoje smeće istovaruju u siromašnije zemlje.

“EU će konačno preuzeti odgovornost za svoj plastični otpad tako što će zabraniti njegov izvoz u zemlje koje nisu članice OECD-a”, navela je danska poslanica Pernil Vajs (Pernille Weiss) u saopštenju.

Članice EU moraće da prestanu da šalju plastični otpad u siromašnije zemlje u roku od dve i po godine od stupanja zakona na snagu, saopštio je parlament, dodajući da će pravila za izvoz plastičnog otpada u zemlje unutar OECD-a – grupu koja okuplja industrijski razvijene i bogate zemlje – biti takođe biti pooštrena.

Prethodnih godina, oko polovina izvoza otpada iz EU išla je u zemlje koje nisu članice OECD-a sa labavijim pravilima upravljanja otpadom nego u EU, čime se praktično zagađenje iz EU slalo u inostranstvo.

RSE

RSE
Autor/ica 17.11.2023. u 12:28