Dvije male hidroelektrane na Bunskim kanalima izbrisane iz postojećeg prostornog plana Mostara

tačno.net
Autor/ica 29.11.2022. u 15:35

Dvije male hidroelektrane na Bunskim kanalima izbrisane iz postojećeg prostornog plana Mostara

Foto: Arhiv

Gradsko vijeće je danas, 29. novembra, sa 25 glasova „ZA“, usvojilo Odluku o izmjeni i dopuni trenutnog Prostornog plana Grada Mostara iz kojeg su izbrisane 2 mHE na Bunskim kanalima. Na ovaj način se višegodišnja borba neformalne grupe građana „Stop izgradnji mHE na Buni“ i ekoloških udruga protiv neregularnosti i proceduralnih pogrešaka učinjenih u ovom slučaju privodi kraju.

„Današnja odluka Gradskog vijeća Grada Mostara je velika pobjeda svih nas, građana i građani Mostara, koji su se godinama borili da zaštite ovaj spomenih prirode. Zadovoljni smo što je Gradsko vijeće konačno zaštitilo interese građana i donijelo odluku da se lokalitet Bunskih kanala – spomenik prirode, zaštiti od gradnje mHE, međutim nedopustivo je što se brisanje mHE na Bunskim kanalima iskoristilo za dodatne izmjene i dopune Prostornog plana mimo interesa građana Mostara. Očekujemo da brisanje mHE na Bunskim kanalima iz Prostornog plana Grada Mostara bude još jedan, dodatni, razlog da i Vlada HNK/Ž zajedno sa resornim ministarstvom u što hitnijem roku donese odluku o raskidu koncesionog ugovora kako bi se ova borba građana konačno i završila, a Bunski kanali trajno zaštitili od gradnje bilo kakvih mHE“, istakao je Miroslav Barišić, predstavnik neformalne grupe građana „Stop izgradnji mHE na Buni“.

Kako napominju u svom saopćenju, brisanjem ovih elektroenergetskih objekata iz trenutnog Prostornog plana Grada Mostara, usklađen je Prostorni plan Grada Mostara sa Prostornim Planom više razine tj. kantona/županije te dodaju da je i novim Zakonom o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH zabranjena je izgradnja mini hidroelektrana snage 10 megavata (MW).

Podsjećamo, vijećnici Gradskog vijeća Grada Mostara, su u 12. mjesecu prošle godine usvojili zaključak kojim se mHE na Bunskim kanalima trebaju brisati iz Prostornog plana Grada Mostara. U 6. mjesecu je Gradsko vijeće, nakon što su predstavnici neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Buni“ uputili građansku inicijativu za Izmjenu Prostornog plana Grada Mostara koji je trenutno na snazi, bez da se čeka usvajanje novog Prostornog plana, usvojilo Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna postojećeg Prostornog plana Općine Mostar. Nakon toga je održana javna rasprava o prijedlogu izmjena postojećeg Prostornog plana Grada Mostara na kojoj je neformalna grupa građana „Stop izgradnji mHE na Buni“ zajedno sa ostalim ekološkim udruženjima i preko 100 okupljenih građana Mostara, jasno ukazala da je protiv izgradnje mHE na Bunskim kanalima. Tada je istaknuto da se ovaj spomenik prirode može zaštititi brisanjem mHE sa tog lokaliteta iz trenutnog Prostornog plana Grada Mostara što se danas i dogodilo.

tačno.net
Autor/ica 29.11.2022. u 15:35