Drveće apsorbuje dvostruko više ugljika nego se ranije procjenjivalo

Impuls
Autor/ica 22.12.2022. u 10:36

Drveće apsorbuje dvostruko više ugljika nego se ranije procjenjivalo

Foto: šg

U istraživanju koje je imalo za cilj analizirati stabla pomoći tehnologije 3D skeniranja, otkriveno je da britanske šume apsorbuju dvostruko više ugljika nego se ranije procjenjivalo.

Tokom istraživanja su korišteni laseri za mapiranje gotovo hiljadu stabala u šumi Wytham u Oxfordshireu, a otkriveno je i da posebno odrasla stabla igraju ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena.

Precizni proračuni o količini apsorbovanog ugljika u britanskoj šumi mogli bi pomoći u donošenju odluka te otkriti stvarnu štetu uzrokovanu gubitkom šuma. Prije tehnologije 3D skeniranja, analize drveta je bilo moguće obaviti samo njegovim rezanjem, međutim, sada se koriste mape za svako drvo koje se kreiraju laserom, nakon čega nastaje model. Na taj način naučnici mogu izračunati količinu apsorbovanog ugljika u stablu i granama drveta, a podaci su slučaju britanske šume pokazali dvostruko veću količinu od ranije procijenjene.

Pored toga što su važni ekosistemi, zdrave šume uklanjaju ugljen-dioksid iz atmosfere, koji zagrijava planetu. Svaki kvadratni kilometar izgubljene šume znači i dvostruko veće smanjenje kapaciteta za uklanjanje ugljika u odnosu na ranije procjene.

“Ovo ima značajne implikacije za naše shvatanje korisnosti zaštite stabala kada je riječ o klimatskim promjenama. Vrijednost velikog odraslog drveća je gotovo neprocjenjiva i treba spriječiti gubitke po sveku cijenu. Veliko drveće je ekstremno važno”, poručili su naučnici.

Impuls

Tagovi:
Impuls
Autor/ica 22.12.2022. u 10:36