Čak 7 miliona osoba raseljeno u ovogodišnjim razornim katastrofama

Pa Media/The Guardian
Autor/ica 27.12.2022. u 15:25

Čak 7 miliona osoba raseljeno u ovogodišnjim razornim katastrofama

Foto: Tannen Maury/EPA

Najskuplja oluja koštala je 100 milijardi dolara, dok je u najsmrtonosnijim poplavama poginulo 1.700 osoba, a raseljeno je čak 7 miliona osoba, navodi se u izvještaju.

Najskupljih 10 oluja, poplava i suša u 2022. koštalo je najmanje 3 milijarde dolara u “razornoj” godini na prvoj liniji klimatske krize, pokazuje izvještaj, a prenosi The Guardian.

Humanitarna organizacija Christian Aid je istaknula najgore klimatske katastrofe u godini jer su intenzivnije oluje, jaki pljuskovi i suše uzrokovani porastom globalnih temperatura kao rezultatom ljudskih aktivnosti.

Oni uključuju oluje i sušu u Velikoj Britaniji i Evropi, zajedno sa velikim događajima na svim naseljenim kontinentima.

Uragan Ian izazvao je ostavio finansijski udar – 100 milijardi dolara – kada je pogodio SAD i Kubu u septembru. Ovaj uragan je uzrokovao i 130 smrtnih slučajeva i raseljavanje više od 40.000 ljudi, navodi se u izvještaju humanitarne agencije.

Najveći uticaj u smislu ljudskih troškova imale su poplave u Pakistanu od juna do septembra, za koje su naučnici utvrdili da su znatno vjerovatnije zbog klimatske krize, uzrokujući 1.739 smrtnih slučajeva i raseljenje 7 miliona ljudi.

Finansijski troškovi bili su 5,6 milijardi dolara – iako su to bili samo osigurani gubici, a stvarna cijena poplava procijenjena je na više od 30 milijardi dolara, navodi Christian Aid.

Pored 10 najskupljih katastrofa, izvještaj ove humanitarne organizacije ističe druge značajne incidente povezane s klimom koji su također uzrokovali smrt, raseljavanje, devastaciju i ekološku štetu.

Oni uključuju poplave u Maleziji, Brazilu i zapadnoj Africi, dugotrajnu sušu na Rogu Afrike, toplotne talase u Indiji i Pakistanu, na Arktiku i Antarktiku, šumske požare u Čileu, oluje u jugoistočnoj Africi i na Filipinima i tropski ciklon u Bangladešu.

Događaji uključuju i februarsku oluju Eunice, koja je pogodila Veliku Britaniju, Irsku i druge dijelove Evrope, uzrokujući 16 smrtnih slučajeva i koštajući 4,3 milijarde dolara.

Europska suša ovog ljeta – uzrokovana klimatskim promjena – skupila je troškove od 20 milijardi dolara, što je pogodilo prinose usjeva, podiglo cijene, uticalo na energetska postrojenja i ometalo transport.

Suše u Kini koštaju 8,4 milijarde dolara, a u Brazilu 4 milijarde dolara.

Poplave u Australiji od februara do marta dovele su do 27 smrtnih slučajeva. U Južnoj Africi je u aprilu u poplavama poginulo 459 ljudi. Oba događaja raselila su desetine hiljada ljudi i koštala milijarde.

Izuzetno skupe poplave su ove godine pogodile i Kinu.

Izvršni direktor Christian Aid-a, Patrick Watt, rekao je: “Imati 10 odvojenih klimatskih katastrofa u protekloj godini od kojih je svaka koštala više od 3 milijarde dolara ukazuje na finansijsku cijenu nedjelovanja na klimatskoj krizi.

Watt je kazao da se iza cifara u dolarima kriju milioni priča o ljudskim gubicima i patnjama. Bez većeg smanjenja emisija stakleničkih plinova, ovaj ljudski i finansijski danak će se samo povećati.

“Ljudska cijena klimatskih promjena vidi se u domovima koje su odnijele poplave, voljenim osobama ubijenim u olujama i sredstvima za život uništenim sušom”, istakao je Watt.

“Ova godina je bila poražavajuća ako ste slučajno živjeli na prvoj liniji klimatske krize”, naglasio je Watt.

On je ukazao na potrebu da politike britanske vlade odražavaju stvarnost. „Velika Britanija nije pobjegla od razaranja klimatskih promjena 2022. godine, jer su i oluja Junis i ljetni toplotni talas uzeli danak“, dodao je.

„Ovo naglašava potrebu za politikama za ubrzanje tranzicije na neto nulu i glupost odluke o otvaranju novog rudnika uglja u Cumbriji.”

Christian Aid je također rekao da izvještaj pokazuje važnost fonda stvorenog na međunarodnim pregovorima Cop27 ove godine kako bi se ljudima u siromašnijim zemljama nadoknadili gubici i štete koje su pretrpjeli zbog klimatske krize – za koju su najmanje učinili – i hitnost za njegovo pokretanje.

Pa Media/The Guardian
Autor/ica 27.12.2022. u 15:25