Australija daje 338 miliona dolara za borbu protiv klimatskih promjena

Agencije
Autor/ica 13.8.2019. u 11:37

Australija daje 338 miliona dolara za borbu protiv klimatskih promjena

Foto: EPA

Proteklih godina Australija se suočavala s ozbiljnim kritikama pacifičkih susjeda jer ne čini dovoljno u rješavanju emisije karbon-dioksida

Australska vlada objavila je u utorak da je namijenila 500 miliona australskih dolara (338 miliona američkih dolara) za rješavanje problema koje na pacifičkom području izazivaju klimatske promjene, uključujući u to spremnost na suočavanje s katastrofama i ulaganja u obnovljivu energiju.

“Tihi okean naš je dom, koji dijelimo s porodicom država”, rekao je australski premijer Scott Morrison u utorak, uoči posjeta Tuvalu, arhipelagu na kojemu se od utorka od četvrtka održava godišnji forum pacifičkih otoka.

Australska vlada do sada je bila na udaru kritika zbog svog skepticizma vezano uz klimatske promjene, navodi agencija Hina.

Po riječima australskog premijera, to ulaganje će, uz postojeću međunarodnu pomoć, omogućiti da pacifički otoci investiraju u obnovljivu energiju i ojačaju svoje kapacitete u borbi protiv učinaka klimatskih promjena.

Kritike za ulaganja u proizvodnju uglja

Pomoć će biti namijenjena za finansiranje projekta hidroelektrana na Solomonskim otocima, cesta i mostova na Papui Novoj Gvineji i školama za spremnost na klimatske promjene na Kiribatima.

Pomoć od 500 miliona dolara, koja će od iduće godine biti dodijeljena u razdoblju od pet godina, nastavlja se na 300 milijuna dolara, već uplaćenih za razdoblje od 2016. do 2020.

Proteklih godina Australija se suočava s ozbiljnim kritikama pacifičkih susjeda jer ne čini dovoljno u rješavanju emisije karbon-dioksida, nastavlja ulagati u proizvodnju uglja i koristi prijenos bonusa u ispunjavanju pariških klimatskih ciljeva.

U ponedjeljak je premijer otočja Fidži Frank Bainimarama pozvao Australiju da potpunije shvati “egzistencijalnu prijetnju” s kojom se suočavaju pacifičke države te kazao da bi Australija trebala ubrzati prijelaz na obnovljivu energiju jer postizanje nulte neto stope emisije do 2050. neće biti moguće bude li se nastavilo s korištenjem uglja.

Aljazeera Balkans

 

 

 

Agencije
Autor/ica 13.8.2019. u 11:37