JAJCE: PROTESTNO PISMO ZBOG GRADNJE DVIJE MINI HIDROCENTRALE

Esma Zjajo
Autor/ica 27.11.2020. u 13:02

JAJCE: PROTESTNO PISMO ZBOG GRADNJE DVIJE MINI HIDROCENTRALE

Piše: Esma Zjajo-Jajce Online

Trend izgradnje MHE u cijeloj BiH se ne smiruje i može se reći da se samo pojavljuju nove inicijative za izgradnju. Do sada je u BiH izgrađeno 108 malih hidroelektrana, od čega je 65 u Federaciji BiH, a 43 u Republici Srpskoj.

Prema podacima organizacija koje se bave zaštitom okoliša, u pripremi je izgradnja dodatnih 338 mini hidroelektrana. Po tvrdnjama ekologa šesta smo zelja u Evropi po vodnom bogatstvu, te bi ovo moglo uništiti naše rijeke.

Možda većini nije poznato, ali naviše MHE je u Srednjobosanskom kantonu, čije vlasti su dodijelile koncesije za 35 mini hidroelektrana, dok su planirane i desetine novih, među kojima i dvije na rijeci Kruščici, u blizini Viteza. Svima nam je poznata borba žena Krušćice koje nisu dale da se izgradi jedna takva MHE, u njihovom mjestu.

Oštro se protivim inicijativi za izgradnju dvije minihidroelektrane „Pijavice“ i „Elektrobosna“. Smatram da je Služba privrede općine Jajce trebala odbiti ovakvu inicijativu firme Bosnia Green Energy Project, te da uopšte ne treba doći do javne rasprave na ovu temu, nego je treba u startu odbiti!

U situaciji kad su nam divlji tokovi rijeka napadnuti i kad se zna da je samo na Balkanu ostalo nešto divljih tokova koji nisu kanalisani, smatram da je ovo još jedan udar na životnu sredinu. Dokazano je da MHE štete prirodnoj flori i fauni, te ekosistemu na kojem se izgrađuju. Investitori to u pravilu predstave drugačije, ali u praksi to dovodi do uništenja prirodnih rijeka, narušavanja ili potpunog uništenja pojedinih biljnih i životinjskih vrsta s tog područja.

Što se tiče ekonomske koristi, u većini slučajeva koristi od ovakvog vida proizvodnje električne energije ima samo par pojedinaca i sam investitor, a nikako nisu dobre za opću društvenu zajednicu.

Vlada Federacije je dosta kontradiktorna po ovom pitanju. Prvenstveno što daju poticaje za izgradnju MHE, a drugo što je Parlament Federacije donio odluku o zabrani gradnje istih. Odluku je 23. juna 2020 godine donio Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, usvojivši Deklaraciju o zaštiti rijeka i zaključak o zabrani daljnje gradnje MHE, te reviziju do sada izgrađenih. Zašto se ova odluka ne primjenjuje? Ovome se svakako mora stati u kraj.
Poticaji koji se izdvajaju su dijelom od države, a dijelom to plaća krajnji korisnik, odnosno na računu za struju možete vidjeti stavku poticaj za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Znači ako građani plaćaju dio za obnovljive izvore energije, valjda trebaju i odlučiti da ti izvori neće biti male hidroelektrane. Zanimljiv je podatak iz 2017 godine gdje je ukupna društvena korist od MHE bila 8 miliona KM, a ukupni trošak države bio 12 miliona!Postoji dosta drugih ekološki prihvatljivijih proizvođača električne energije kao što su solarni paneli ili vjetroelektrane itd. Prošle godine proizvedeno je samo 3,1% struje iz malih hidrocentrala.

Veliki broj građana i građanki Jajca smatra da je ovo suluda ideja, te da nikako ne smije doći do njene realizacije. Također, želim da se potpiše inicijativa da Jajce bude općina bez dalje gradnje ovakvih malih hidrocentrala, kako se ovakvi slučajevi ne bi više dešavali.

Esma Zjajo
Autor/ica 27.11.2020. u 13:02