20.000 volontera zasadit će milion sadnica u BiH za jedan dan

tačno.net
Autor/ica 8.10.2013. u 11:32

20.000 volontera zasadit će milion sadnica u BiH za jedan dan

U Hotelu Europe održana je konferencija za medije kako bi se predstavila velika volonterska akcija pošumljavanja BiH Let’s do it – “Milion sadnica za jedan dan”. Akcija počinje 24. oktobra u 10 sati, a sinhronizovano će se održati u čitavoj BiH.

Organizatori projekta su UG Ruke iz Sarajeva i UG Mozaik prijateljstva iz Banje Luke. U akciji će učestvovati 20 hiljada volontera iz cijele BiH. Milion sadnica koštat će 600 hiljada KM, a pokrit će 400 hektara.

Predsjednik UG Ruke, Božidar Mihajlović, naveo je kako je ideja za akciju proizašla iz saznanja da se u BiH ne vodi dovoljno računa o šumama koje su jedno od najvećih prirodnih bogatstava zemlje. Osnovni ciljevi akcije su sadnja milion sadnica drveća, učešće najmanje 20 hiljada volontera i podizanje svijesti te edukacija javnosti o zaštiti životne sredine i važnosti ekosistema.

“U subotu, 5. oktobra, održana je pilot akcija u kojoj su učestvovali samo volonteri našeg udruženja, a cilj je bio obuka u sadnji drveća, kako bi mogli koordinirati ovom velikom akcijom. Akcija je održana na Čavljaku, a 25 volontera posadilo je 450 sadnica crnog bora”, rekao je Mihajlović.

Svi zainteresovani za učešće u akciji mogu se registrovati na web-stranici Letsdoit.ba.

Koordinator akcije, Junuz Elkaz, naveo je kako se ovom akcijom pokušavaju u fokus javnosti staviti općekorisne funkcije šuma, o kojima građani nisu toliko upoznati, poput zaštite tla, prečišćavanja voda, proizvodnje kisika i sl.

Akciji se odazvala i Federalna uprava za šumarstvo te animirala sve šumarske institucije u FBiH i očekuje njihov značajan angažman u osiguravanju sadnog materijala, kao i u organizaciji i nadzoru sadnje.

“Volio bih da ova akcija postane nešto što se održava svake godine. Mi ćemo, kao šumari, učiniti sve da je podržimo”, rekao je Omer Pašalić, direktor Uprave za šumarstvo FBiH.

Važnost akcije prepoznala je i organizacija Ujedinjenih nacija, te kroz svoj program UN Volontera podržala projekt.

“Nadamo se da će ova akcija povezati ljude i pokazati da zajedničkim snagama možemo graditi bolje uslove za život”, rekla je Hyun-Joo Youn, iz UNDP BiH, i dodala kako se nada da će i dalje sarađivati sa organizatorima akcije te ukazala kako će se ona održati baš na Dan Ujedinjenih nacija.

Akcija pošumljavanja odvijat će se prema ranijim planovima pošumljavanja šumsko-privrednih društava, a angažovanjem volontera pružit će im se značajna podrška. Sadit će se četinarske vrste drveća.

tačno.net
Autor/ica 8.10.2013. u 11:32