Irska: U septičkoj jami pronađena tijela 800 beba

tačno.net
Autor/ica 4.6.2014. u 12:35

Irska: U septičkoj jami pronađena tijela 800 beba

U Irskoj je pronađena grobnica sa 800 djece, koja su predstavljala opasnost za konzervativnu i klerikalnu Irsku u prošlom vijeku.

Irish Mail on Sunday navodi da se grobnica, odnosno “septička jama”, nalazi kod grada Galwaya, kod zgrade poznate kao “Dom”, u kojoj su bile smještene trudne neudate žene, a koju su vodile časne sestre.

Zbog toga se na udaru javnosti ponovo našla Katolička crkva u Irskoj.

“Dom” je osnovan 1925, a ukinut 1961. godine.

Čelnici Katoličke crkve u Galwayu tvrde da nisu znali da je toliko djece pokopano tamo te da će podržati da se to mjesto označi kao grobnica.

Kao razlozi smrti skoro 800 beba, u izvještaju obdukcija navode se: nehranjenost, ospice, tuberkuloza, upala pluća i druge bolesti.

Bebe su obično bivale sahranjene bez sanduka na neobilježenom mjestu.

Prema statistici, četvrtina irske djece rođene izvan braka u tridesetim godinama prošlog vijeka umrla je prije prvog rođendana.

Ta smrtnost bila je jednaka stopi smrtnosti iz 17. vijeka!?

Neki izvori tvrde da je veliki broj irske djece, koja su preživjela, prisilno usvojen, najčešće u SAD.

Procjenjuje se da je u periodu od 1945. do 1965. godine usvojeno više od 2.200 mališana.

“S obzirom na šokantnu stopu smrtnosti, lako je zaključiti da je prijetnja, koju su ta djeca predstavljala irskom društvu i konzervativnom religijskom etosu, mogla pridonijeti njihovoj preranoj smrti”, piše Irish Central.

Crkveni dužnosnici negiraju da su ikad primali novac za usvajanja djece i tvrde da su “mnogi dokumenti iz tih vremena uništeni u požarima”.

Majke nisu mogle zadržati djecu, a za kaznu su morale da rade dvije do tri godine bez naknade. Bile su prisiljene da nose uniforme, a imena su im bila promijenjena.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 4.6.2014. u 12:35