Osuda napada na bh. novinare

RSE
Autor/ica 5.11.2020. u 09:08

Osuda napada na bh. novinare

Foto: Quetzalli Blanco/NOTIMEX/dpa

Šefica Misije OSCE u Bosni i Hercegovini (BiH) ambasadorica Ketlin Kavalek (Kathleen Kavalec) i britanski ambasador u BiH Metju Fild (Matthew Field) najoštrije su osudili sve napade i neprimjerene pritiske na medije u BiH, uključujući i najnoviji napad na novinarku BN Televizije, prijetnje upućene kolumnistima Draganu Bursaću i Srđanu Puhalo, te web portalima Klix.ba i Inforadar.ba.

O napadima na novinare izvijestili su Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima, navodeći da je novinarka BN Televizije, Ljiljana Faladžić-Jekić, u utorak, trećeg novembra uz uvrede, naguravanje i psovke grubo izbačena sa sjednice Kriznog štaba u Gradskoj upravi Grada Bijeljine.

„Posebno smo zabrinuti zbog činjenice da su kolumnisti u Republici Srpskoj posljednjih dana, a pogotovo od početka predizborne kampanje, izloženi sve češćim vrijeđanjima, prijetnjama i napadima. Među njima su i kolege Dragan Bursać i Srđan Puhalo, koji su Liniji za pomoć novinarima prijavili ozbiljne prijetnje koje su im upućene putem društvenih mreža“ navode iz Udruženja BH novinari.

Novinari i kolumnisti Dragan Bursać, Srđan Puhalo i Vladimir Kovačević su i ranije prijavljivali direktne prijetnje i uvrede koje su dobijali, o čemu je detaljno informisao Radio Slobodna Evropa.

Priključujući se osudi napada na novinare, šefica OSCE Misije u BiH i britanski ambasador naglašavaju da prijetnje i napadi moraju biti temeljito istraženi, posebno ako dolaze od javnih zvaničnika, koji bi trebali služiti kao primjer odgovornog ponašanja i poštivanja svojih sugrađana.

„Britanska ambasada u BiH i Misija OSCE-a u BiH nastavit će pažljivo pratiti i ukazivati na kršenja prava novinara, a posebno novinarki, u njihovom obavljanju ključne uloge informisanja javnosti u slobodnom i demokratskom okruženju“, saopšteno je iz Misije OSCE u BiH.

Krajem avgusta 2018. godine zabilježen je jedan od najtežih ataka na novinare kada je u Banjaluci teško pretučen novinar bijeljinske televizije BN, Vladimir Kovačević, što je izazvalo niz protesta u više gradova u BiH.

RSE

RSE
Autor/ica 5.11.2020. u 09:08