Časopis koji izdaje Matica hrvatska huška na aktivista Eugena Jakovčića

M.B.
Autor/ica 21.7.2019. u 12:21

Časopis koji izdaje Matica hrvatska huška na aktivista Eugena Jakovčića

Stanoviti Mario Tomasović u huškačkom tekstu objavljenom u Podstranskoj reviji, koju financira Matica hrvatska, napao je Eugena Jakovčića, aktivista Documente – Centra za suočavanje s prošlošću. Tomasović ga je usporedio sa Slobodanom Miloševićem, nazvao ‘poljičkim izrodom’ te mu poručio da je u Podstrani ‘persona non grata’.

‘Bolest je istraživati pojedinačne žrtve iz neprijateljskih redova, a o svojim mnogobrojnim žrtvama šutjeti. Ne znam za koga radi taj poljički izrod kojeg se ja osobno sramim kao Poljičanin, bez obzira na to što prihvaćam drugačija mišljenja i kritike. Ne bih ga želio vidjeti u Poljicima dok ne posloži činjenice u vremeplov i ne počne objektivno razmišljati i pisati o onome što se događalo tijekom Domovinskog rata. Do tada je u Podstrani persona non grata’, zaprijetio je Tomasović u svom tekstu pod naslovom ‘Čiji si ti igrač, Eugene Jakovčiću?’

Povod lijepljenju oznake nepoželjnog na čelo Jakovčić je ‘zaslužio’ jer je Tomasovića iznervirao intervjuom koji je dao za Slobodnu Dalmaciju u ožujku ove godine. U njemu Jakovčić nije rekao ništa što već javno on sam, kao i udruga Documenta u kojoj radi ne govore već dugi niz godina. Kako je za Novosti objasnio Jakovčić, riječ je o intervjuu koji je zapravo presjek njegovog desetogodišnjeg aktivističkog rada, a povod je bila presuda Radovanu Karadžiću.

– U intervjuu sam vrlo iscrpno na temelju onih spoznaja koje Documenta ima, s obzirom na to da smo pratili njegovo suđenje, pokušao sagledati svu bremenitost jedne takve presude, prije svega za one kojima je ona najvažnija – Hrvate i Bošnjake u BiH. Oni su najviše osjetili posljedice politika i rata i svega što predstavlja Karadžić. U tom smislu intervju predstavlja civilizacijski iskorak prema svim stradalima u ratu na ovim prostorima, a ne pokušaj izjednačavanja krivnje, kao što to autor pamfleta insinuira. Kao netko tko je radio sa žrtvama rata, uvidio sam da su na svim stranama ljudi patili te da je svima potrebno odati počast. Tako se u intervjuu osvrćem i na druge žrtve rata. To je moj iskreni ljudskopravaški pogled na ono što se događalo i događa se danas – objasnio je Jakovčić za Novosti.

Dodao je i kako je teza da se u obrambenom ratu ne može počiniti zločin, što mu autor pamfleta spočitava kao glavni krimen, duboko problematična, ali ipak, istaknuo je Jakovčić, demantirana odlukama hrvatskih sudova. Jakovčić je rekao i kako čovjeku nikad nije ugodno kad se suoči s ‘potpuno suludim kvalifikacijama’ kojih, doduše, ima često u našem društvu.

– No ipak sam zgrožen da netko u demokratskom društvu može lijepiti takve etikete – kazao je aktivist i dodao kako se Documentini zaposlenici često suočavaju sa sličnim kvalifikacijama, bilo na terenu ili suđenjima koja prate.

– Tako da to nije ništa novo, ali uvijek na kraju ostanemo šokirani da netko može tako isključivo komunicirati u javnom prostoru. I to ne na temelju činjenica, nego predrasuda – rekao je Jakovčić, koji kaže da je poanta njegovog aktivizma doprinos pomirenju, a ne netrpeljivosti.

– Riječ je o isključivo huškačkom govoru kojem ne bi trebalo biti mjesta u časopisu koji financira Matica hrvatska, odnosno svi mi. I u tom pogledu u udruzi namjeravamo poduzeti određene mjere. A što se tiče mojih poljičkih korijena, oni su nikad čvršći i normalno da ću boraviti u svom kraju i družiti se s rodbinom i prijateljima – poručio je Jakovčić.

Matici hrvatskoj, koja se financira iz proračuna, poslali smo upit hoće li se ograditi od Tomasovićevog teksta. Pitali smo ih i na koji način misle sankcionirati njegovu objavu, no odgovor nismo dobili do zaključenja ovoga teksta.

Novosti

M.B.
Autor/ica 21.7.2019. u 12:21