Strah od usporavanja Kine: Amerikanci ipak nisu podigli kamatne

tačno.net
Autor/ica 18.9.2015. u 09:06

Strah od usporavanja Kine: Amerikanci ipak nisu podigli kamatne

NA sinoćnjem sastanku američke središnje banke donesena je odluka o zadržavanju referentnih kamatnih stopa na postojećim razinama.

U službenom izvješću Fed-a, navodi se kako bez obzira na evidentna poboljšanja na tržištu rada u SAD-u, kao i na niz drugih solidnih makroekonomskih pokazatelja, Fed se ipak priklonio opreznoj politici zadržavanja kamatnih stopa na povijesno niskim razinama.

“Prevagnula je bojazan od usporavanja svjetske ekonomije (s posebnim naglaskom na kinesko gospodarstvo te posljednje neizvjesnosti na financijskim tržištima), što bi moglo u određenoj mjeri usporiti gospodarsku aktivnost te vršiti pritisak na ionako već nisku razinu inflacije (ciljana inflacija od 2% prema najnovijoj projekciji Fed-a očekuje se tek 2018. godine) dok bi se stopa nezaposlenost mogla spustiti na razinu od 4,8 posto”, navode analitičari RBA.

Smanjen deficit platne bilance SAD-a

U drugom tromjesečju ove godine deficit tekućeg računa platne bilance u SAD-u je sužen s razine od -118,3 mlrd. eura u prvom tromjesečju 2015. na -109,7 mlrd. eura u drugom tromjesečju (1,8 mlrd. eura više od očekivanja). Broj započetih gradnji stambenih objekata u SAD-u u kolovozu je iznosio 1.126 tisuća (34 tisuće manje očekivanja) te je posljedično ostvaren znatno blaži mjesečni pad od očekivanja (-3% vs -3,8%). Istovremeno je zabilježen rast broja izdanih građevinskih dozvola u SAD-u koje su dosegnule razinu od 1,17 milijuna što je za 3,5% više u odnosu na srpanj (1pb iznad očekivanja.

U SAD-u je broj zahtijeva za naknade za novonezaposlene pao za 11 tisuća te sad iznosi 264 tisuća (11 tisuće ispod očekivanja), također i broj zahtjeva za naknade nezaposlenih s smanji za 23 tisuća te sad iznosi 2,237 mil (21 tisuća ispod očekivanja).

Philadelphia Fed indeks poslovnih očekivanja snažno je pao sa 8,3 u kolovozu na -6 u rujnu sto je 11,9 bb niže u odnosu na očekivanja ukazujući na negativan sentiment na tržištu koji se očekuje u narednih šest mjeseci.

index.hr

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 18.9.2015. u 09:06