Rekord rublje u odnosu na dolar i euro

tačno.net
Autor/ica 9.4.2015. u 11:01

Rekord rublje u odnosu na dolar i euro

Ovo je nevjerovatan preokret za rusku valutu, koja je u prošloj godini izgubila 40 posto svoje vrijednosti.

Ruska rublja je od početka godine dostigla najvišu vrijednost u odnosu na američki dolar i euro. Ovo je nevjerovatan preokret za rusku valutu, koja je u prošloj godini izgubila 40 posto svoje vrijednosti.

U prvom tromjesečju 2015. godine rublja je najbrže rastuća valuta na svijetu.

“Zaista, rublja je porasla 20 posto u odnosu na njenu najmanju vrijednost krajem januara. Kolaps, koji su svi predviđali krajem prošle godine, sada je daleko od istine”, govori ekonomistica Ekaterina Vlasova.

Ona vjeruje kako je rast valute povezan s cijenama nafte i s primirjem u Ukrajini, koje je uprkos pojedinim kršenjima, zaista stišalo sukobe u toj državi.

No, kada se traži odgovor na pitanje zašto rublja raste, mišljenja ekonomista su podijeljena. Ivan Manaenko priznaje da cijene nafte jeste bitan faktor, ali je još važniji dolar, koji je proteklih mjeseci naglo ojačao.

Preispitivanje odluke

“Rusi sada više prodaju strane valute nego što ih kupuju. Dolare prodaju jer im je vrijednost porasla”, ističe ovaj analitičar.

Rijetko ko je uopće mogao predvidjeti ovakav scenarij, javlja iz Moskve reporter Al Jazeere Rory Challands.

“Za mnoge građane, koji su očekivali nastavak pada vrijednosti rublje, ova situacija je dosta zbunjujuća. Većina koja je ranije rublju mijenjala za dolare, sada preispituje svoje odluke. Sada masovno kupuju rublju, kako bi iskoristili njen trenutni rast”, dodaje.

No, za trgovce na deviznom tržištu koji su imali pogrešne opklade nema mnogo pomoći. Iako rublja polako vraća dio izgubljene vrijednosti, još je daleko od kursa koji je imala u aprilu prošle godine. Da situacija bude još gora, Rusija se bori protiv dvocifrene inflacije, koja ju je dovela na prag teške recesije.

Al Jazeera

 

tačno.net
Autor/ica 9.4.2015. u 11:01