Kriza u SAD-u dovela do pada vrijednosti dolara: Euro na najvišoj razini u posljednje dvije

tačno.net
Autor/ica 28.10.2013. u 08:24

NA SVJETSKIM valutnim tržištima tečaj eura probio se prošlog tjedna iznad 1,38 dolara, po prvi puta nakon dvije godine, jer se očekuje da će američka središnja banka smanjenje poticajnih monetarnih mjera odgoditi do iduće godine. Na tečaj su utjecali lošiji gospodarski pokazatelji od očekivanih i kriza vezana uz dogovor o zaduživanju SAD-a. Euro je ojačao i u odnosu na jen 0,5 posto, na 134,45 jena, dok je cijena dolara pala 0,4 posto, na 97,40 jena.

Tečaj eura prema američkoj valuti ojačao je prošlog tjedna 0,9 posto, na 1,3804 dolara, a tijekom tjedna dosegnuo je i 1,3833 dolara, najvišu razinu od studenoga 2011. godine.

Uspon eura prema dolaru drugi tjedan zaredom zahvaljuje se uvjerenju ulagača da će američki Fed ostaviti monetarnu politiku nepromijenjenu do ožujka iduće godine zbog slabih gospodarskih podataka te dok se u Washingtonu ne postigne trajni dogovor o proračunu i povećanju zaduživanja države.

U anketi Reutersa devet od 15 analitičara smatra da Fed neće smanjivati poticajne mjere prije ožujka, sve dok podaci ne pokažu da se tržište rada brže oporavlja i dok američki Kongres ne postigne dogovor o proračunu i povećanju razine zaduživanja države.

Hoće li ECB intervenirati?

Valutni stratezi smatraju da bi se, ako se nastavi uspon eura prema dolaru, ECB mogao odlučiti za neki vid verbalne intervencije ili druge mjere kojima bi se zauzdao njegov uzlet. Jačanje eura, naime, šteti europskim izvoznicima, s obzirom da na taj način poskupljuju njihovi proizvodi na svjetskom tržištu, što bi moglo naštetiti ionako krhkom oporavku gospodarstva eurozone.

“Tečaj eura prema dolaru na najvišim je razinama u dvije godine, pa se nameće pitanje kakav će biti odgovor ECB-a”, upozorava Chris Turner, strateg u banci ING.

Ipak, ekonomski analitičari napominju kako bi tečaj eura do prosinca mogao dodatno rasti u odnosu na američki dolar, ali i da se u prosincu očekuje ponovna stabilizacije.

“Euro je spreman za kratkoročne korekcije i mogao bi oslabiti prema 1,3720 dolara. No, do prvog tjedna prosinca mogao bi dosegnuti i 1,42 dolara”, kaže Hans Redeker, analitičar u banci Morgan Stanley.

Nema razloga za zabrinutost u eurozoni?

Pojedini službenici eurozone nisu pokazali gotovo nikakvu zabrinutost oko rasta tečaja eura, koji bi mogao dovesti do novih problema u ionako krizom pogođenim zemljama eurozone. Član uprave Europske središnje banke Joerg Asmussen izjavio je prošlog tjedna kako ECB nije zabrinuta rastom tečaja eura. Ipak, ne dijele svi njegovo mišljene. Mnogi se slažu da, ako se ovakav trend nastavi, slijedi oštar preokret politike u Europskoj središnjoj banci.

“Gotovo je nevjerojatno da će dužnosnici Europske središnje banke sjediti prekriženih ruku dok rast tečaja eura raste i prijeti oporavku ionako krhkog gospodarstva eurozone”, kazao je Omer Eisner, glavni ekonomski analitičar Commonwealtha.

index

tačno.net
Autor/ica 28.10.2013. u 08:24