Zločin bez kazne

Edin Osmančević
Autor/ica 11.3.2019. u 09:25

Zločin bez kazne

Foto: nezavisni.ba

Svakom normalnom građaninu danas nije svejedno kada pogleda slike orgijanja ovih bijednika, jer nemaju veze sa normalnim svijetom. Čini se da vrijeme obračuna sa avetima fašističke ideologije ističe poput pješčanog sata. Što ako „partizani“ ponovo vaskrsnu, preuzmu stvari u svoje ruke  i naprave nove rituale? Hoće li se država konačno probuditi? Ili će partizane proglasiti radikalnim teroristima? 

Završeno je današnje orgijanje četničkog pokreta iz RS i Srbije u Višegradu, naravno uz aminovanje vlasti Beograda i Banjaluke. Kao što je to bilo u novijoj historiji zločini koji su počinjeni u Bosni i Hercegovini, počinjeni su u uniformama koje smo danas vidjeli, pod ovim ikonama i za ovu ideologiju koja se danas propagirala. Pripadnici Ravogorskog četničkog pokreta nam uz pjesmu poručuju kako će „biti opet pakao i krvava Drina, evo idu opet četnici   sa planina“. Podsjetimo se da je četnički zapovjednik i ratni zločinac Draža Mihailović, koji je odgovoran za smrt hiljada i hiljada ljudi – sudski rehabilitiran u Srbiji. Ništa čudno za zemlju koja svojom nepragmatičnošću ne želi da se suoči sa svojom prošlošću i sve više srlja u duboki ambis.

Gledajući slike četničkih hordi, prvi je utisak, poredeći sa slikama iz prethodnih godina, da im je higijena sve lošija a stomaci sve veći. Prošlo je već 24 godine od rata a izgleda da se ratni plijen iz devedesetih potrošio. Sa sjetom se sjećaju 90ih i vremena kada su kao vikend – četnici nekad dobro živjeli i svoj „imidž“ gradili na širenju straha i pljačke. Njihove brade, kosa i tijelo vape poput suhe zemlje za čistom vodom. Većina se, čini se, rijetko kupa, kosa i brada im je zapuštena, stomaci im se otegli do zemlje a oni rijetki koji imaju zube vape za dentalpastom. Opšti je utisak da bi najviše posla sa ovom bandom trebali imati frizeri, zubari, dijetisti, neuropsihijatri, tužioci i zatvorski čuvari.

Četničke kolone neodoljivo podsjećaju na kolone beskućnika i bijednika koji vrijeme ubijaju dangubljenjem. Zaboravili su četnici 1943. godinu! Nakon poraza na Neretvi, morali su proći kroz ritual brijanja od strane partizana. Možda bi sljedeći put uz ritual brijanja trebalo organizovati i ritualna trčanja jer nijedan ne bi istrčao stazu od 100 m. I društvo za zaštitu životinja bi trebalo reagovati kako bi zaštitili jadne konje da ne lipšu pod četničkim teretom.  Neuropsihijatri imaju težak zadatak. Treba ubjediti ove pacijente da živimo u 21 vijeku u kojima se ’41. i ’92. više nikad neće ponoviti. Potomci onih nad kojima su zločini počinjeni na Drini nikad više neće dozvoliti da se historija poigrava sa njihovim životima i sudbinama.

Naravno da Ravnogorski četnički kukavički pokret koristi činjenicu da pravna država BiH ne postoji. Zasnovan na načelu mržnje prema pripadnicima drugih naroda i vjera, cilj im je da planski zastraše povratnike, kojima se ponovo prijeti na najbrutalniji način.

Međunarodna zajednica je oštro osudila četničko divljanje i pozvala državu da reaguje. Svakom normalnom građaninu danas nije svejedno kada pogleda slike orgijanja ovih bijednika, jer nemaju veze sa normalnim svijetom. Čini se da vrijeme obračuna sa avetima fašističke ideologije ističe poput pješčanog sata. Što ako „partizani“ ponovo vaskrsnu, preuzmu stvari u svoje ruke  i naprave nove rituale? Hoće li se država konačno probuditi? Ili će partizane proglasiti radikalnim teroristima?

Ilustracija: Šukrija Meholjić

Edin Osmančević
Autor/ica 11.3.2019. u 09:25