Zemljama bivše Jugoslavije prijeti dužničko ropstvo: Javni dug dosegao 90 milijardi eura

tačno.net
Autor/ica 3.5.2014. u 11:09

Zemljama bivše Jugoslavije prijeti dužničko ropstvo: Javni dug dosegao 90 milijardi eura

SVIM zemljama bivše Jugoslavije prijeti dužničko ropstvo, ocjena je slovenskog Dnevnika koju prenosi agencija Beta.

“Javni dug zemalja bivše Jugoslavije iznosi 90 milijardi eura, dok je prije raspada Jugoslavije iznosio oko 20 milijardi. Sve te zemlje, osim Slovenije, polako klize u dužničko ropstvo ako ne poduzmu hitne i stroge mjere”, piše slovenski dnevni list.

Rekorder po javnom dugu među ex-Yu državama je upravo Slovenija, s dugom od 28,8 milijardi eura. No, Slovenija ima i najveći BDP od svih tih zemalja, tako da najlakše može i otplatiti dug.

“Javni dug Slovenije porastao je na 71,1 posto BDP-a, a procjenjuje se da će ove godine doseći 81 posto. Ove godine javni dug Slovenije će rasti na 28,8 milijardi eura, što je skoro četiri puta više nego 2008. godine, prije izbijanja globalne financijske krize”, objavio je Dnevnik.

Na drugom mjestu je Hrvatska, čiji javni dug iznosi tek nešto manje od slovenskog – 28,7 milijardi eura. Javni dug Srbije prešao je 20 milijardi eura, odnosno 63,3 posto BDP-a. BiH ima javni dug od 5,5 milijardi eura, Makedonija od 2,7 milijardi eura, a Crna Gora od 1,7 milijardi eura.

Saša Djogović, suradnik Instituta za tržišno istraživanje, kaže da zemlje bivše Jugoslavije polako tonu u dužničku krizu zato što je raspad bivše države destruktivno utjecao na industriju, proizvodnja je smanjena, te je konkurentnost u privredi i poduzećima značajno pala.

Index.hr

tačno.net
Autor/ica 3.5.2014. u 11:09