Udruga “Žene u crnom” traži da srbijanska vojska otvori arhive o Vukovaru

tačno.net
Autor/ica 18.11.2014. u 23:40

Udruga “Žene u crnom” traži da srbijanska vojska otvori arhive o Vukovaru

Screenshot: RSE Balkan

Obilježavajući 23. obljetnicu ulaska jedinica JNA i paravojnih srpskih postrojbi u Vukovar 1991., nevladina udruga Žene u crnom održala je u središtu Beograda performans nazvan “Nikad nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru”, poručivši da tom akcijom pokazuju “građansku odgovornost da se nikad ne zaboravi ubijanje jednog grada i njegovih stanovnika”

BEOGRAD  – Povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara srbijanska nevladina udruga Žene u crnom pozvale su u utorak srbijansku vojsku da otvori arhive o nestalima u Vukovaru i tako pokaže poštovanje prema žrtvama zločina koje su počinile bivša JNA i srpske paravojne postrojbe.

Obilježavajući 23. obljetnicu ulaska jedinica JNA i paravojnih srpskih postrojbi u Vukovar 1991., nevladina udruga Žene u crnom održala je u središtu Beograda performans nazvan “Nikad nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru”, poručivši da tom akcijom pokazuju “građansku odgovornost da se nikad ne zaboravi ubijanje jednog grada i njegovih stanovnika”.

“Smatramo da je neophodno da Vojska Srbije otvori arhive o nestalima u Vukovaru, i makar tako pokaže minimum poštovanja za žrtve zločina koji su počinile jedinice JNA i paravojne postrojbe, koje su djelovale uz ogromnu logističku, vojnu i svaku drugu pomoć režima Srbije”, istaknula je čelnica Žena u crnom Staša Zajović.

Nasuprot Ženama u crnom, prosvjed zbog njihovog skupa održao je desničarski pokret Zavetnici, čija je glasnogovornica Nataša Đurđević okupljanje svojih istomišljenika objasnila stajalištem da se Žene u crnom “svojim aktivnostima izravno rugaju srpskim žrtvama i prognanim Srbima”.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara u Srbiji je obilježen skromno, a svi vodeći elektronički mediji i web portali beogradskog tiska izvijestili su o mimohodu u Vukovaru, uz ocjenu da su počast žrtvama dužnosnici i tisuće građana Hrvatske i Vukovaraca odali u dvije kolone koje su se sjedinile u jednu.

U izvješćima beogradskih medija navodi se da su se “Vukovarom i ove godine, unatoč apelima vlasti i dijela braniteljskih udruga, kretale dvije kolone sjećanja, ali su se kasnije tijekom mimohoda spojile u jednu”.

Beogradski mediji citiraju poruku vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da su se tisuće ljudi sakupile kako bi odali počast “svim poginulima, ranjenima i nestalima koji su pridonijeli stvaranju slobodne Hrvatske”.

“Danas je bitno samo odati pijetet žrtvi Vukovara, a sve drugo – ambicije ili skriveni ciljevi – neka se ostave za drugi dan i drugo mjesto”, citirali su beogradski mediji Penavu.

Radio-televizija Srbije (RTS), pozivajući se na izvješća lokalnih hrvatskih medija, navodi da je – tijekom službenog komemorativnog programa u krugu vukovarske bolnice – stotinjak građana, predvođenih predstavnicima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, krenulo u koloni vukovarskim ulicama do memorijalnog kompleksa, te da su u toj koloni bili dužnosnici oporbenog HDZ i predsjednička kandidatkinja te stranke Kolinda Grabar Kitarović.

Kako navodi RTS, službena kolona, u kojoj je kompletan državni vrh, diplomatski zbor i dio braniteljskih udruga, krenula je iz kruga vukovarske bolnice, te da su visoki dužnosnici na Memorijalno groblje ušli sporednim putem, a poslije polaganja vijenaca, ceremoniju su napustili prije nego što je završen službeni protokol.

Mediji prenose i izjavu predsjednika Hrvatske Ive Josipovića da je “ponosan jer je Hrvatska ljubavi i Hrvatska koja poštuje Vukovar odala dostojanstvenu počast tom gradu i svim poginulima”.

“To što su krenule dvije kolone ide na savjest onima koji su krenuli i nisu uspjeli. Hrvatska koja cijeni Vukovar je pobijedila”, citiraju beogradski mediji Josipovića.

Najavljući današnji memorijal u Vukovar, beogradski Blic prenio je najavu agencije Beta da su “prije 23 godine, jedinice Jugoslavenske narodne armije ušle u hrvatski grad Vukovar, čime su okončane tromjesečne borbe u kojima su poginule tisuće ljudi, a gotovo čitav grad je razrušen”.

“Borbe za Vukovar trajale su 86 dana, a u njima je, kako se procjenjuje, poginulo između 3.000 i 5.000 ljudi, uglavnom civila. U sukobima je razrušeno 90 odsto grada”, prenosi Blic, navodeći opsežnu kronologiju ratnih i poslijeratnih događaja vezanih uz Vukovar, uključujući i ispriku nekadašnjeg predsjednika Srbije Borisa tadića.

List navodi da su “predsjednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović posjetili Vukovar 4. studemog 2010. i na Ovčari položili vijence na spomen-obilježje” 200 ubijenih hrvatskih zarobljenika i civila, te da se “Tadić na Ovčari kod Vukovara ispričao obiteljima svih nevino stradalih žrtava”.

HINA

tačno.net
Autor/ica 18.11.2014. u 23:40