Tribina Levog samita Srbije u Zrenjaninu

tačno.net
Autor/ica 21.6.2016. u 09:38

Tribina Levog samita Srbije u Zrenjaninu

Tribina “Levica u Srbiji posle izbora” koju organizuje Levi samit Srbije će biti održana u petak 24. juna 2016. godine, u 20:00 časova, u sali KUD-a „Petefi“ (na staroj pijaci) Petefijeva ulica br. 1  u Zrenjaninu.

Na tribini govore:

dr. Jovo Bakić, sociolog;
Dušan Kokot, sindikalni aktivista;
Miroslav Samardžić, politikolog i član Zrenjaninskog socijalnog foruma.

Pravila igre u političkim sistemima liberalne demokratije tako su organizovana da onemoguće pojavu alternative i da spreče većinu stanovništva da efikasno učestvuju u političkom životu. Dodatne teškoće proizlaze iz perifernog položaja Srbije, koji je čini podložnim interesima država centra (SAD, EU) i međunarodnih finansijskih institutcija.

Procesi restauracije kapitalizma u Srbiji biće dovršeni privatizacijom oko sedam stotina javnih preduzeća koja trenutno građanima obezbeđuju osnovna javna dobra – elktričnu energiju, vodu, komunalne usluge. Svetska iskustva pokazuju da ovakve privatizacije dovode do nekvalitetnijih i skupljih usluga.
Stanje u oblasti zdrvstvene zaštite, obrazovanja i drugim oblastima socijalnih prava već duže vremena je nezadovoljavajuće, a posebno su pogogođeni žitelji ruralnih sredina.

Neka od pitanja o kojima ćemo razgovarati na tribini su:

Sa kakvim zadacima se suočava levica u Srbiji posle izbora?

Na kojim poljima i na kojim temama se najbolje može formulisati leva alternativa u ovom trenutku?

Koji su mogući novi oblici borbe protiv kapitalizma?

Da li postoji mogućnost međunarodnog povezivanja levičarskih organizacija?

tačno.net
Autor/ica 21.6.2016. u 09:38