SVETSKI DAN IGRE 2018.

Teodora Sujić
Autor/ica 16.4.2018. u 16:03

SVETSKI DAN IGRE 2018.

TERPSIHORA ZA NIKIJU

Dugogodišnja prvakinja Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Bojana Žegarac Knežević, koja je još kao učenica izazvala pažnju baletskih stručnjaka, a kao veoma mlada početnica s uspehom ostvarila brojne vrlo emocionalno i tehnički zahtevne role prvog faha u klasičnim, neoklasičnim baletima i delima savremenog plesnog karaktera dobitnica je ovogodišnje Nagrade Terpsihora koju svake godine povodom Svetskog dana igre dodeljuje Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije.

Tročlani žiri Milica Bezmarević, baletska umetnica i pedagog klasičnog baleta, Predsednik, Lidija Pavlović Rakočević, baletska umetnica i pedagog klasičnog baleta i Iva Bojović Petković, pedagog klasičnog baleta, odluku je doneo jednoglasno ističući da je Bojana Žegarac Knežević kao Nikija u baletu Bajadera Ludviga Minkusa, zračila osećajnošću, a lik izvajala toplinom, strastvenošću i besprekornom tehnikom, dočaravši burnim emocijama izneverenu ljubav

Nagradu je pre sedam godina ustanovilo Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije na inicijativu Predsednika Aleksandra Ilića uz materijalnu pomoć Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Na svečanosti povodom Svetskog dana igre Domu kulture Gračanica iz Gračanice (Kosovo i Methija), biće uručena Specijalna pohvala Terpsihora za smelu inicijativu Snežane Petrović i pokretanje Baletske škole za osnovno obrazovanje (smer klasičan balet).

Pionirski poduhvat podržali su Ministarstvo kulture i informisanja i Institut za umetničku igru iz Beograda, čiji pedagozi drže nastavu.

Odluku je jednoglasno doneo tročlani žiri ocenjujući ovu pre svega humanu misiju hrabrom i smišljenom akcijom širenja ideje o decentralizaciji kulture, posebno umetnosti baleta koji je često bio nedostupan u ovim krajevima naše zemlje.

Ova višeznačna inicijativa Doma kuture Gračanica ne samo što je donela radost druženja i osvajanja novih znanja i veština najmlađima, već je i potvrda poverenja u budućnost, siguran i prosperitetan život, ostvarivanje svih, ne samo osnovnih prava, koja će biti nedosmislenio zagarantovana osnivanjem Zajednice srpskih opština.

Nagrada i Specijalna pohvala Terpsihora biće dodeljene u čast Svetskog Dana igre 26. aprila u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu s početkom u 12.00 časova.

Teodora Sujić
Autor/ica 16.4.2018. u 16:03