SPC zbog Kosova oduzima Dačiću odlikovanja!

tačno.net
Autor/ica 16.5.2013. u 18:29

Sveštenici iz više eparhija u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj i dijaspori pokrenuli su inicijativu da se predsjedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću “zbog više bogohulnih i anticrkvenih izjava” oduzmu crkvena odlikovanja kojim su ga ranije odlikovali pojedini arhijereji SPC.

Na taj način će, kako ekskluzivno objavljuje Nedeljnik, doći do potpune kulminacije sukoba Crkve i države. Na predstojećem Saboru zakazanom za utorak, 21. maj, očekuju se i nove podjele unutar same SPC, kao i potpuna podjela na klan oko vladike bačkog Irineja i mitropolita Amfilohija.

Pojavljivanje mitropolita Amfilohija na mitingu protiv briselskog sporazuma i ograda patrijarha od takvog čina, kao i višemejsečno neslaganje oko zauzimanja stava oko Kosova, dovela je do usijanja u Crkvi koje će kulminirati na Saboru SPC u utorak 21. maja. Ali ono što može da dovede do potpunog haosa na relaciji SPC – Vlada Srbije jeste najava radikalnih vladika da “već imaju dovoljan broj glasova protiv premijera Dačića nakon nedvosmisleno saopštenog stava Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC o štetnosti Briselskog dokumenta i više puta javnog oglašavanja Dačića kao hulitelja Carstva nebeskog”.

“Takvim ponašanjem i stavovima poput onog o vraćanju Brozovog spomenika u Užice i Brozovog nasljeđa u Srbiju, nije dostojan da bude nosilac bilo kog crkvenog odlikovanja. Ispunili su se svi uslovi da Sveti Arhijerejski Sinod stavi van snage ranije odluke nekih eparhijskih arhijereja, koji su eparhijskim ordenjem odlikovali Dačića. Inicijativu ćemo preko naših nadležnih arhijereja, u skladu sa crkvenim poretkom, podnijeti Svetom Arhijerejskom Sinodu”, otkrio je jedan visiko pozicionirani vladika za Nedeljnik.

Ova grupa vladika podsjeća da su “srpski arhijereji i Sveti Arhijerejski Sabor 1937. godine zbog Konkordata nisu ordenjem nagrađivali nego su privremeno izopštili iz Crkve tadašnjeg predsednika Vlade Milana Stojadinovića i sve njegove ministre i poslanike”, čime se samo najavljuje dokle je spremno da se ide na za zakazanom Saboru.

Vladike i vjerski analitičari otkrivaju za Nedeljnik pozadinu sukoba, veliko nezadovoljstvo slučajem Pahomija, ali i finansijske afere protiv suspendovanog vladike njemačkog Konstantina ili zahtjeve za smjenu vladike mileševskog Filareta, koji će samo dodatno da unesu nemir na predstojećem Saboru SPC.

tačno.net
Autor/ica 16.5.2013. u 18:29