Sebastian Kurz: Balkan je glavni put kretanja kriminala prema Evropi

tačno.net
Autor/ica 8.1.2014. u 09:35

Sebastian Kurz: Balkan je glavni put kretanja kriminala prema Evropi

U razgovoru sa evropskim zvaničnicima austrijski ministar vanjskih poslova potcrtao kako je Zapadni Balkan u fokusu austrijske vanjske politike

Novoimenovani austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz tokom posjete Bruxellesu izjavio je kako je zapadni Balkan u fokusu austrijske vanjske politike, upozorivši da je region Balkana glavna ruta za kretanje kriminala prema Evropi, javlja Anadolu Agency (AA).

U razgovoru sa evropskim zvaničnicima potcrtao je kako je Zapadni Balkan u fokusu austrijske vanjske politike.

“Prioritet Austrije je integracija zapadnog Balkana u EU. Cilj je da Albanija već u junu ove godine dobije status kandidata. Nadam se da će Makedonija riješiti pitanje imena sa Grčkom. Za Austriju je od velikog značaja da je Balkan stabilan region. Znamo da je Balkan jedan od glavnih puteva kriminala prema Evropi”, istakao je Kurz.

Tokom posjete Bruxellesu gdje se sastao sa predstavnicima Evropske unije (EU), kazao je i kako namjerava u februaru ove godine posjetiti Srbiju i Kosovo.

“Već sam isplanirao da jedna od mojih posjeta bude Srbiji i Kosovu”, rekao je austrijski ministar.

Kurz se sastao sa visokom predstavnicom EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i evropskim komesarima Stefanom Fuleom i Kristalinom Georgievom.

Inače, Kurz je i ranije isticao da će Austrija uvijek podržavati integraciju cijelog Balkana u EU.

“Zapadni Balkan, zbog svoje geografske blizine, zajedničke historije i bliskih ljudskih, ekonomskih i kulturnih veza ima poseban značaj za Austriju. Austrija nije samo u Srbiji najveći strani investitor, već i u Hrvatskoj i u BiH. Austrija je svjesna da Zapadni Balkan pripada Evropi. Nakon pristupanja Hrvatske EU i napretka Crne Gore i Srbije na tom putu, nadamo se da će i Albanija, Makedonija i BiH 2014. godine postići napredak prema EU”, kazao je najmlađi evropski ministar.

Inače, ovaj političar se u političkom životu posebno istakao na poziciji državnog savjetnika za integraciju. Austrijski mediji pišu kako njegov posao savjetnika za integraciju nije bio lak, ali je, ipak, uspio promijeniti način rasprave o imigrantima, ali i pitanju muslimana u Austriji.

Kurz je inače član OeVP-a od rane mladosti, a 2009. godine postao je predsjednik mladih konzervativaca, godinu poslije je izabran za gradskog vijećnika u Beču, a 2011. godine postaje i državni sekretar.

tačno.net
Autor/ica 8.1.2014. u 09:35