Saopštenje Zrenjaninskog socijalnog foruma povodom inicijative da se gradu Zrenjaninu promeni ime u Petrovgrad

tačno.net
Autor/ica 16.12.2017. u 09:35

Saopštenje Zrenjaninskog socijalnog foruma povodom inicijative da se gradu Zrenjaninu promeni ime u Petrovgrad

Desničarski krugovi u Zrenjaninu, iz političkih razloga, povremeno obnavljaju inicijativu da se gradu promeni ime. Ciljevi su  potiskivanje antifašizma i potiranje sećanja na socijalistički period u kome je naš grad doživeo najveći prosperitet.

 

Žarko Zrenjanin i njegove drugarice i drugovi poginuli su kako bi fabrike pripadale radnicima, a zemlja seljacima. Oni su se herojski borili protvi nemačkog nacizma koji je Srbe, i druge slovenske narode, proglasio za nižu rasu i nastojao da uništi njihove države i kulture. Tokom rata uništena je nekad brojna Jevrejska zajednica u gradu, a nemilosrdno su ubijani i brojni civili, naročito Srbi i Romi.

 

Karađorđevići su 1941. pobegli iz zemlje, ne zaboraviši da ponesu sa sobom državno zlato, a narod su ostavili nezaštićen, da ga kolju ustaše i streljaju nemački nacisti. Monarhija je nepovratno kompromitovana. 

 

Ime Zrenjanin značilo je da su privredna i prirodna bogatstva u vlasništvu našeg naroda, u restaurisanom srpskom kapitalizmu sva vredna imovina pripadaće mahom strancima. U socijalističkom periodu preduzećima su upravljali radnici, poljoprivredno zemljište korišćeno je da se prehrani naše stanovništvo. Danas su radnici bedno plaćeni i obespravljeni, a naša obradiva zemlja izdaje se u zakup stranim korporacijama ili je u vlasništvu domaćih tajkuna.

 

Desničari nastoje da potisnu sve simbole koji podsećaju na antifašizam, socijalnu i nacionalnu ravnopravnost, kako bi privatnim kompanijama, domaćim i stranim, omogućili da naše, zajedničke, resurse koriste za proizvodnju privatnih  profita i kako bi mogli neograničeno da eksploatišu naše rednike.

 

Jedini legitiman način da se odluči o imenu grada jeste da se održi referendum. Autoritarna monarhistička desnica nastoji da takvu  odluku donesu državni organi. Ukoliko Srpska napredna stranka ovu inicijativu prihvati, izgubiće vlast u Zrenjaninu, zato što većina naših sugrađana ne želi promenu imena grada.

 

Podsećamo da je početkom devedesetih u Zrenjaninu održan referendum na kome se ogromna većina birača koji su glasili izjasnila da se zadrži naziv Zrenjanin. 

tačno.net
Autor/ica 16.12.2017. u 09:35