Sandra Dančetović: Koga mrze Srbi

tačno.net
Autor/ica 20.3.2013. u 12:49

48,7% građana misli da Hrvatska neće kočiti Srbiju na putu ka EU. Nema ni potrebe, sami ćemo.

 

U izveštaju “Američkog projekta o globalnom liderstvu”, za koji su istraživanje sproveli Meridian international i Galup, navodi se da se odnos prema vodećoj poziciji Amerike u svetu nije bitno promenio u odnosu na prošlu godinu.

Statistika govori da je 25 posto anketiranih u 130 zemalja negativno ocenilo rad Obamine administracije, a više od 60 posto ispitanika u sedam zemalja ima izuzetno negativan stav prema američkoj administraciji. Srbija se, srećom, nije obrukala. Stigla je na visoko deseto mesto na listi mrzitelja Amerike. Istina, daleko je zlatno doba u kome bismo na listi zauzeli prva tri mesta, kao Pakistan, Palestina i Alžir danas, ali ni društvo Grčke, Jemena, Iraka ili Irana nije za potcenjivanje.

Daleko zanimljivije od mržnje prema Americi i tamo nekih istraživanja koja sprovode Ameriknci jeste svako istraživanje koje se sprovede u Srbiji, a posebno ono koje ispituje odnose sa Hrvatima. Treba pred istorijsku nogometnu utakmicu 22. marta da se prebrojimo, da vidimo koliko nas ima, koja je to Srpkinja spremna da Milana zameni Hrvojem i da li bi joj to roditelji dopustili.

Tako su “Nina media” i Prva televizija pitale 1207 Srba pravednika da li na fudbalskoj utakmici Hrvatska-Srbija očekuju incidente, na šta su oni ispravno odgovorili – da. Incidentima se nada 57,4 odsto ispitanih, 31,8 misli da nereda neće biti, dok 10, 8 ne zna. Međutim, kreativnost “Nine” i “Prve” tu ne staje, tako da je ispitanike sačekalo pitanje “Da li biste prihvatili da vam se sin/ćerka udaju/ožene za Hrvata/Hrvaticu”. Logično, “Nina” i “Prva” brinu za budućnost zemlje oličene u reprezentativnom uzorku, jer neredi na utakmici budu i prođu, ali kad se Srbin oženi Hrvaticom, ima 50% šanse da mu dete bude em Hrvat em katolik. Prva srpska je s razlogom zabrinuta – na kraju će je gledati samo oni što budu sedeli pod šljivom.

O činjenici da su Srbi sami sebi najveći neprijatelji i da njihovo propadanje poprima “rapidnu notu”, kako bi rekla Vendi, govori podatak da bi čak 56,2% anketiranih dopustilo svom detetu da stupi u brak sa Hrvaticom ili Hrvatom. Taj izbor ne bi podržalo 37,4% građana, a najzanimljiviji su oni koji ne znaju. Ima ih 6,4 odsto i o tome će misliti ako se, nedajbože, desi.

Najveći broj anketiranih odnose između Srbije i Hrvatske bi ocenio trojkom, a 48,7% građana misli da Hrvatska neće kočiti Srbiju na putu ka EU. Nema ni potrebe, sami ćemo.

Za kraj, “Nina” i “Prva” nas ponosno obaveštavaju da su prilikom anketiranja po mnogim pitanjima žene imale “tvrđi” stav. Šta to treba da znači, videćemo 22. marta.

e-Novine

tačno.net
Autor/ica 20.3.2013. u 12:49