San o imitaciji RS na Kosovu je zabluda

tačno.net
Autor/ica 2.12.2013. u 16:26

San o imitaciji RS na Kosovu je zabluda

PRIŠTINA – Lokalni izbori na Kosovu u nedjelju održani su prema evropskim standardima, a građani su u skoro svim opštinama glasali za promjene, ocijenjuje politički analitičar Azem Vlasi u intervjuu za Anadolu Agency. Vlasi ističe da su ovoga puta građani glasali za kandidate, a ne za partije.

“Najveće stranke, kao što su Demokratska partija Kosova, Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova, na ovim izborima su dobile lekciju da ne mogu da se uljuljkaju na onoj snazi koju su mislile da imaju. Još jedna karakteristika je da su se glasači na lokalnim izborima za gradonačelnike opredijelili, prije svega, za ljude, za kandidate koje uvažavaju i cijene, a ne za njihove političke formacije”, kaže Vlasi i dodaje da je najbolji primjer za to Priština.

“Pokret Vetvendosje ni u jednoj opštini nije dobio vlast, jer inače u kosovskom javnom mnijenju važi za kvaziradikalnu partiju po metodama djelovanja i zbog drugih stvari, ali je u Prištini dobio čovjek, znači ličnost Shpend Ahmeti, koji je pokazao visoke kvalitete i koji je uvjerio građane opštine Priština da je on najbolji kandidat.”

Azem Vlasi u razgovoru za AA takođe ocijenjuje da su, iako se birači ne dijele po nacionalnosti, za pobjedu gradonačelnika Prizrena iz redova Demokratske partije Kosova umnogome zaslužne manjinske zajednice.

“Očigledno je da su kandidat Demokratske partije Kosova i Demokratska partija Kosova našli formulu da pridobiju manje etničke zajednice, kao što su Bošnjaci i Turci, tako da tu nema nikakve primjedbe, ali zato je Demokratska partija izgubila u Uroševcu, Gnjilanu i Mitrovici, tako da je u većim opštinama svugdje, osim u Prizrenu, došlo do promjena”, kaže Vllasi.

Kada je riječ o opštinama sa srpskom većinom, Građanska inicijativa “Srpska” je osvojila devet opština, dok je Samostalna liberalna stranka, koja učestvuje u kosovskoj vlasti i na centralnom nivou, zadržala samo Štrpce. Prema mišljenju Vllasija, to je u nekom smislu neregularno, jer je zvanični Beograd podržavao samo listu “Srpska”.

“Srbija hoće da ima svoje ljude na čelu tih opština sa srpskom većinom, računa da će sa njima manipulisati lakše i da će moći da se miješa u unutrašnje poslove Kosova, ali isto tako treba zamjeriti i kosovskim vlastima što su dopuštale tako direktno miješanje Vlade Srbije, od premijera i drugih ministara u predizbornoj kampanji, što je za demokratska pravila nedozvoljeno.”

Vlada Srbije može biti zadovoljna rezultatom, smatra Azem Vllasi, ali sada će tek nastati problemi, jer je “puno lagala Srbe u vezi formiranja zajednice srpskih opština”.

“Obmanjuje Srbe, Vlada Srbije da će dalje Beograd da brine za njih i da ne moraju da mare za kosovske probleme, i to je repriza prošlih vremena kada su kosovske Srbe isto tako obmanjivali da samo treba da se vežu za Srbiju i zato su došli u tako neugodnu situaciju”, kaže Vlasi.

Sagovornik AA napominje da bi ignorisanje Prištine, značilo i ignorisanje međunarodne zajednice i Evropske unije, odnosno ignorisanje realnosti koje je vlast u Srbiji duboko svjesna.

“A, to znači da je Kosovo država. Opštine sa srpskom većinom niko neće spriječavati da nađu forme saradnje sa Srbijom. Srbija može na razne načine da im pomogne u skladu sa evropskim konvencijama o nacionalnim manjinama, ali ništa više od toga. San o imitaciji nekakve ‘Republike Srpske’ na Kosovu je samo zabluda”, zaključuje Vlasi.

tačno.net
Autor/ica 2.12.2013. u 16:26