Premijeri zemalja regije nakon Samita u Sarajevu: Planiramo otvoriti 80.000 radnih mjesta

tačno.net
Autor/ica 16.3.2017. u 18:47

Premijeri zemalja regije nakon Samita u Sarajevu: Planiramo otvoriti 80.000 radnih mjesta

“Danas smo trebali da definiramo zajedničke projekte za naredni Samit u Trstu. Najčešći pojmovi na današnjem Samitu su evropske integracije, ekonomska saradnja, i saradnja u oblasti obrazovanja. Ipak, ključni fokus je bio na očuvanju mira i stabilnosti u regiji”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u svojoj izjavi nakon Samita.

Premijeri zemalja Zapadnog Balkana prezentirali su svoje inicijative o kreiranju zajedničkog tržišta zemalja Zapadnog Balkana, zatim ideju o ukidanju carinskih barijera, formiranje određenih asocijacija, a sve kako bi se unaprijedila ekonomija regije.

“Svi smo potpuno orijentisani na kreiranju ambijenta međusobnog uvažavanja i saradnje. Naše inicijative su pretočene u zajedničku izjavu koja je usvojena, a ključna stvar je da je evropska perspektiva regiona je još uvijek naš zajednički cilj”, poručio je Zvizdić.

Komesar za proširenje Evropske unije (EU) Johannes Hahn zahvalio se svim premijerima evropskih zemalja koji su danas u Sarajevu jer su, kako je kazao, premijeri Zapadnog Balkana prvi put okupljeni s jedinstvenim ciljem.

“Ovakvi sastanci kao današnji samo su pokazatelj dobrih odnosa i siguran sam u napredak BiH. Slažem se s Denisom Zvizdićem, odnosno da je sadržina današnjeg sastanka bila ekonomski razvoj cijelog regiona. Na kontekstu inicijativa koje smo iznijeli danas na Samitu, ranije smo bili skeptični, ali mislim da ćemo u narednom periodu osigurati novih 80.000 radnih mjesta u regionu“, kazao je Hahn.

Istakao je kako je danas također razgovarano i o mogućnostima osiguranja bolje vidljivosti, odnosno vrijednosti koje donosi EU, a koje bi građani bolje osjetili – šta znači rad s EU i šta on donosi.

tačno.net
Autor/ica 16.3.2017. u 18:47