Premijera plesne predstave ‘Poziv svi marš na ples’

tačno.net
Autor/ica 18.8.2020. u 10:37

Premijera plesne predstave ‘Poziv svi marš na ples’

Foto Ajnur Ibričić

 

Međunarodna plesna platforma Balkan Dance Project u petak 21. avgusta na platou ispred Doma Skenderija, premijerno će izvesti savremenu plesnu predstavu Poziv svi marš na ples na muziku Bjelog Dugmeta u koreografiji Igora Kirova i dramaturgiji Gorana Golovka, u produkciji udruženja Živimo balet iz Sarajeva.

Plesna predstava Poziv svi marš na ples, nas  uvodi u eklektični izmaštani svet u kom pesme kultnog ex-Yu benda Bjelo Dugme postaju osnova za pričanje priče o jednom vremenu i jednoj generaciji. Kako je tema većine pesama ove grupe – ljubav, tako ne možemo pobeći od činjenice da će okosnica ove predstave biti ljubav i ljubavni odnosi. Severno makedonski koreograf Kirov na poznate i omiljene hitove Bjelog Dugmeta stvara dinamičnu plesnu predstavu čija je radnja okvirno smeštena u zamišljenu Omladinsku radnu brigadu tokom letnje radne akcije u polovini 80-tih godina prošlog veka.

Predstavu izvode Emir Fejzić, Zulejha Kečo, Teodora Radivojević, Branko Mitrović iz BiH, Endi Schroetter iz Hrvatske, Mojca Majcen, Luka Ostrež iz Slovenije a iz Srbije će nastupiti igrači Luka Živković i Jakša Filipovac.

Nakon premijere u Sarajevu predstava će biti izvedena u okviru Festivala Velenje u Sloveniji.

Misija i cilj udruženja Živimo Balet je promocija plesnog pokreta, novih pozorišnih tendencija i edukacija publike. Na tom polazištu su se odlučili da premijerno predstave međunarodni plesni projekat inspirisan popularnom muzikom Bijelog Dugmeta i podsete na početke nastajanja rock’n rolla u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Balkan Dance Project čiji su osnivači Mojca Majcen, Igor Kirov i Aleksandar Ilić, je međunarodna plesna platforma koja okuplja mlade, uspešne i perspektivne umetnike iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, BiH i Severne Makedonije. Oni kroz individualne priče istražuju zajedničko iskustvo življenja na prostoru Balkana. Balkan Dance Project jača plesnu scenu regiona kako bi se ponovno spojila i povezala, te kreirala platformu za razmenu ideja koreografa, igrača, muzičara, kostimografa i vizuelnih umetnika.

Projekat je podržan od strane Doma Mladih Skenderija, Festivala Velenje, Grada Celje, Makedonskog Ministarstva kulture, Grada Skopje i Kirov Dance Company.

tačno.net
Autor/ica 18.8.2020. u 10:37